3 manieren om je data veilig te houden

Zonder toegang tot hun digitale gegevens kunnen bedrijven vrijwel niet meer functioneren. Het is daarom belangrijk om deze bedrijfsdata veilig te houden. Bij veel kleinere bedrijven is dit vaak niet goed geregeld. Hieronder drie tips om de data van je bedrijf veilig te houden.

Maak real-time back-ups

Vrijwel ieder bedrijf heeft back-ups ingevoerd, zeker nu opslagcapaciteit relatief goedkoop is. Maar met alleen de opslagruimte ben je er nog niet. De meeste back-upsystemen werken volgens een schema, of zelf volledig handmatig. Zeker bij dat laatste is het makkelijk om de back-up te vergeten. Bij een stroomuitval loop je dan het risico dat je uren aan werk kwijt bent. Dat risico bestaat ook bij systemen die alleen om een bepaalde tijd een back-up maken. Gebruik om die reden een real-time back-upsysteem.

Als je de back-ups opslaat op externe harde schijven, zorg dan dat die op een andere locatie staan. Dan heb je altijd toegang tot de data, ook als het kantoor niet bereikbaar is. Je kan er ook voor kiezen om de back-ups in de cloud op te slaan. Dan staat de data altijd veilig opgeslagen.

Maak van de serverruimte geen bezemkast

Vooral bij kleine bedrijven staat de server vaak in ruimte die daar eigenlijk niet voor geschikt is. Je vindt de server dan ergens in een opslaghok, waar verschillende stekkerdozen op elkaar zijn aangesloten om alle apparaten van stroom te voorzien. Dit is enorm brandgevaarlijk. Als de ruimte dan ook nog vol staat met dozen vol spullen, dan kan een kleine smeulbrand in de serverruimte snel veranderen in een uitslaande brand. En hoewel meer bedrijven omvallen door wanbetalers dan door brand, toch wil je er niet mee te maken krijgen.

Gebruik de serverruimte dus alleen waarvoor hij bedoeld is. Maak er geen opslag van, doe de ruimte op slot en laat alleen mensen toe die daar wat te zoeken hebben. Zorg ook voor voldoende koeling en een goede elektrische installatie. Ook is het verstandig om USB-sticks met handmatige back-ups niet in de serverruimte te leggen. Stel er ontstaat toch een brand, dan heb je die nog.

Gebruik geen poederblusser

In het onwaarschijnlijke geval dat er na het opvolgen van deze tips toch een brand ontstaat, dan is het belangrijk om te weten dat je beter geen poederblusser kunt gebruiken. De zouten in het poeder zorgen voor onherstelbare schade aan de hardware. Het is beter om een CO2-blusser te gebruiken. Zorg dus dat er minimaal eentje bij de serverruimte aanwezig is.

Grotere serverruimtes zijn vaak uitgerust met een gasblussyteem. Zodra de sensoren van het systeem in of rondom de serverruimte brand detecteren, wordt de ruimte automatisch vol vuurdovend gas gezet.