5 redenen om geen AOV te nemen

“Ik arbeidsongeschikt? Nee, dat overkomt mij niet”. Of: “Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is véél te duur.” Er zijn veel redenen om geen AOV af te sluiten. Maar kloppen ze wel? Marc van Halle werkt al ruim 10 jaar als AOV specialist bij Centraal Beheer. Hij weet welke risico’s er spelen. Zo heeft hij al veel ondernemers geholpen om de juiste oplossing voor hun situatie te vinden. Hij geeft zijn reactie op 5 redenen die veel ondernemers hebben om geen AOV af te sluiten.

1. Ik word toch niet arbeidsongeschikt

Jan is 28 jaar. Hij is net als zzp’er gestart. In de rol van financial controller werkt hij bij zijn 2e opdrachtgever. Gelukkig heeft hij buiten zijn werk genoeg tijd om te sporten. Hij voelt zich fit, jong en gezond. Jan heeft dus ook niks geregeld voor als hij arbeidsongeschikt zou raken. Want, arbeidsongeschikt? Dat overkomt hem niet.

Marc van Halle: Het is natuurlijk heel goed dat Jan zo gezond leeft. En veel beweegt. Dat helpt zeker om de kans op arbeidsongeschiktheid te verkleinen. Toch is het nooit 100% uit te sluiten. Een ongelukje heeft niets met een gezonde levensstijl te maken. De cijfers spreken voor zich: 1 op de 8 zzp’ers raakt arbeidsongeschikt. Ben je jonger dan 35 jaar? Dan is er een kans van 1 op 3 dat je in je werkzame leven 1 keer voor minimaal 6 maanden niet kunt werken.

2. Ik vind een arbeidsongeschiktheids-
verzekering te duur

Els ondersteunt bedrijven bij de administratie. Ze is alleenstaand. Af en toe schiet het door haar hoofd dat ze financieel iets zou moeten regelen. Voor als ze arbeidsongeschikt zou raken. Een paar jaar geleden heeft ze kort op internet gekeken naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ze schrok toen van de prijzen. En nog steeds heeft ze niks geregeld.

Marc van Halle: Een AOV is misschien niet goedkoop. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het ook zeker niet duur hoeft te zijn. Je kunt de AOV namelijk zelf samenstellen. Els kan bijvoorbeeld kiezen voor een tijdelijke uitkering. Of haar eigenrisicoperiode langer maken. Laat je dus goed informeren welke mogelijkheden er voor jou zijn.

3. Ik heb spaargeld en/of beleggingen

Als hij arbeidsongeschikt raakt? Dan heeft Jaco een spaarpotje. Hij heeft de afgelopen jaren als online marketeer goed verdiend. En elke maand wat geld opzij gezet. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten hoeft dus nog niet.

Marc van Halle: Het is heel prettig om spaargeld te hebben. Voor als je bijvoorbeeld even zonder opdracht zit. Of wanneer Jaco ziek wordt. Maar bedenk wel dat een spaarpotje snel leeg kan zijn. Wil je weten hoe lang je met je spaargeld vooruit kan? Doe dan een rekentest. Heb je beleggingen of waarde in onroerende goederen? Dan kan dat ook een goed financieel vangnet zijn. Let daarbij wel op of je dit bij arbeidsongeschiktheid snel genoeg in geld kan omzetten.

4. Ik heb een partner die meer gaat werken

Debbie werkt 4 dagen per week. Net als haar man. Ze hebben allebei door de week ook een dag met hun kinderen. Een AOV heeft ze niet. En als ze toch arbeidsongeschikt raakt? Dan kan haar man gewoon meer werken. Goed geregeld dus.

Marc van Halle: Zo te horen hebben Debbie en haar man een mooie balans in hun werk-privésituatie. Het is wel belangrijk dat ze goed kijken naar hun verzamelinkomen. Het is heel mooi als haar man 1 dag meer kan gaan werken. Maar is dat echt genoeg om het gezin te onderhouden? Het is ook verstandig om rekening te houden met mogelijke beperkingen. Misschien heeft Debbie haar partner thuis wel harder nodig als ze arbeidsongeschikt is. En wat gebeurt er als haar man daarna ook arbeidsongeschikt raakt? Het is goed als Debbie nadenkt welke oplossing ze dan heeft.

5. Ik heb vaste inkomsten uit mijn bedrijf

Een online boekhoudpakket dat maandelijks inkomsten oplevert. Henkjan heeft een paar grote klanten die zijn systeem gebruiken. Al sinds de start van zijn bedrijf 4 jaar geleden. Hij heeft dus financiële zekerheid. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Die is niet nodig.

Marc van Halle: Henkjan heeft een goede uitgangspositie. Hij weet dat hij elke maand geld op zijn rekening gestort krijgt. Toch is het belangrijk dat hij bedenkt hoe lang het bedrijf zonder hem kan. En of hij daarvoor nog extra zaken moet regelen. Stel dat hij van de 1 op andere dag arbeidsongeschikt raakt. Hoe lang lopen de contracten met zijn klanten dan nog? Hoe lang duurt dan dus die financiële zekerheid? En is de kennis van Henkjan nodig om het systeem te onderhouden?

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden rondom een AOV?
Onze specialisten beantwoorden graag al je vragen. En bespreken samen met jou welke financiële oplossing bij jouw situatie past. Zo weet jij wat je kunt regelen bij arbeidsongeschiktheid.

Vraag een persoonlijk gesprek aan