6 goede voornemens voor ondernemers

Goede voornemens: die heb jij toch ook? Ook voor jou als zzp’er begint er weer een nieuw jaar. En januari is de beste maand voor goede voornemens. Goede voornemens voor je bedrijf dus! Je wilt doelen bereiken. Je wilt een duidelijke administratie. Je wilt nieuwe uitdagingen. Dit zijn 6 écht goede voornemens voor ondernemers.

1. Stel duidelijke doelen voor dit jaar

Het is heel normaal om in januari door te gaan met wat je in december deed. Toch is pauzeren slim. Neem de tijd voor een nieuwe start in 2018. Door jezelf vragen te stellen. Wat wil je dit jaar anders gaan doen? Kijk eens goed naar je bedrijf. Waar doe je het eigenlijk voor? Wat is het doel van je bedrijf? En wie zijn je klanten? Waar komen die vandaan?

Als je dat weet, kun je doelen stellen. Wat wil je komend jaar bereiken? Wil je meer klanten? Bepaal dan hoeveel je er aan het eind van het nieuwe jaar wilt hebben. Wil je meer omzet? Stel dan een target over hoeveel omzet je aan het einde van het jaar wilt hebben. En moet er iets veranderen in je manier van werken? Of wil je nieuwe dingen ondernemen, of een nieuw product maken? Maak het dan concreet en bepaal wat je nu moet doen om dat aan het eind van het jaar te kunnen. En stel harde targets en planningen vast. Het is slim om dat in kleine stapjes over het jaar uit te smeren. Wil je dit jaar 24 nieuwe klanten? Dan is een goed target: elke maand twee nieuwe klanten. Wil je meer op sociale media doen? Schrijf dan harde cijfers voor het aantal volgers, clicks en bezoekers. Doe dat ook per maand. Op die manier kun je jouw eigen vooruitgang bijhouden.

2. Neem de leiding

Veel zzp’ers zien zichzelf als werknemer van hun opdrachtgevers. Maar dan zonder uitkering als het misgaat. Stop daarmee! Jij bepaalt met wie je werkt. En voor wie. En wat je levert, tegen welk tarief, wanneer en hoe vaak. Jij bent de baas in je bedrijf. Daar horen ook andere woorden bij. Opdrachtgevers zijn geen opdrachtgevers, maar klanten. Zelf ben je een ondernemer. Boek je elke maand een vast bedrag over van je zakelijke rekening naar je privérekening? Dan heet dat een winstneming. En dus geen salaris. Praat in andere woorden over je bedrijf. Zo herinner je je er dagelijks aan dat je een ondernemer bent.

Heb je afgelopen jaar goed geboerd? En veel nieuwe ervaring opgedaan? Dan mag jouw uurtarief best omhoog in 2018. Natuurlijk heeft je klant daar ook iets over te zeggen. Dus ga je onderhandelen. Voor veel ondernemers is dat lastig. Laat je dan daarin trainen. Zo kun je leren om prettig te onderhandelen. En dus geen klanten te verliezen. Je zult merken dat je zo respect afdwingt. Klanten nemen jou serieuzer als je jezelf serieus neemt.

3. Werken is goed, privéleven ook

Het is een valkuil voor veel zzp’ers: altijd maar doorwerken. Het staat daarom in de top 10 van goede voornemens: een goede balans tussen werk en privé. Neem bijvoorbeeld: meer tijd besteden aan vrienden en familie, minder stress en meer sporten. Het goede nieuws is: je bent eigen baas. Dus je kunt je privéleven zelf leuk maken. Kies dus bewust voor hard werken in werktijd. Stop met scrollen op sociale media. Doe gewoon je administratie als dat moet. Vind je dat lastig? Lees dan bijvoorbeeld eens een boek over timemanagement. Of neem een training. En zie ook tip 1: stel doelen over langere perioden van tijd. Want een blijvende verandering van je gedrag doe je niet in 1 week. Zoiets kost tijd.

4. Denk aan de lange termijn

Dan nu de 4e tip. Je hoort en leest het overal: zzp’ers denken te weinig na over de toekomst. Zo zijn er veel ‘zelfstandigen zonder dekking’. Weinig zzp’ers zijn voorbereid op ongevallen of ziekte. Neem dus nu de tijd om te kiezen. Kijk eens goed naar jouw bedrijfsrisico’s. Hoe wil jij die afdekken? En bekijk zo aan het begin van het jaar eens de mogelijkheden van een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering. En van sparen voor later.

5. Investeer in je eigen ontwikkeling

Het verdienen van inkomen, het aantrekken van nieuwe klanten, een gezond privéleven. Ben jij zelfstandig ondernemer? Dan ben jij de enige die daarover beslist. Dat geldt ook voor je persoonlijke ontwikkeling. Want dat is nog zo’n valkuil voor zelfstandig ondernemers: je doet alleen waar je goed in bent. En dat blijf je doen. Je klanten zijn namelijk tevreden. Ze blijven je vragen om datzelfde trucje te doen. Het gevolg is dat je maar weinig nieuwe dingen leert. Wil je groeien als ondernemer? En als mens? En wil je jouw bedrijf vooruit brengen? Dan moet je investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Lees vakliteratuur. Volg het nieuws in jouw vak. En schrijf je in voor een cursus of training. Dat hoeft niet lang te duren. Dat kan al in 30 dagen. Dat zegt softwareontwikkelaar Matt Cutts. Volgens hem is 30 dagen de perfecte periode om iets nieuws te leren. Daag jezelf dus uit!

6. Maak contact

Veel zzp’ers werken alleen. Vaak is dat fijn. Maar het heeft ook nadelen. Want het leven van een zzp’er kan erg eenzaam zijn. Heb je daar last van? Doe er dan iets aan. Leg bijvoorbeeld komend jaar meer contacten. Dat is altijd goed voor een onderneming. Want: voor je omzet werk je altijd samen met anderen. Met klanten bijvoorbeeld. Of met andere zzp’ers, oud-collega’s, onderaannemers… Samenwerken geeft je goede ideeën. Of kritiek: dat kan jou helpen om beter te worden. Daar leer je van. Bezoek dus die Nieuwjaarsborrel. Ga naar die conferentie. Naar die netwerk-meetup of die lezing. En werk meer samen met collega-ondernemers.