Tips van ondernemers

6 tips van zzp’ers om je zaken goed te regelen

Van boekhouding tot marketing: als zzp’er moet je van alles zelf regelen. En dat naast de opdrachten die je doet. Hoe regel je al deze zaken goed? Zzp’ers Cindy en Robin gingen erover in gesprek. De 6 belangrijkste tips van hen op een rij:

1. Schakel experts in

Wees niet bang om werkzaamheden uit te besteden. Ook niet als je net als zzp’er begint. Het lijkt alsof je geld bespaart door alles zelf te doen. Maar bedenk je dat je in die tijd waarschijnlijk meer kunt verdienen. Door jouw kostbare tijd in je opdrachten te steken. Daarnaast kan een expert de werkzaamheden waarschijnlijk sneller uitvoeren. Het scheelt dan dus ook tijd.

Cindy: “Ik heb vanaf het begin een boekhouder in de arm genomen. Zij is echt de expert en houdt alle regels en wetgeving in de gaten”

2. Zet 1x een boekhouding op die bij jou past

Facturen sturen, bonnetjes bewaren, je urenregistratie… Een goede boekhouding is voor jou als zzp’er belangrijk. Voor de Belastingdienst. Maar ook om de juiste financiële beslissingen te kunnen nemen. Neem dus de tijd om te bepalen wat voor soort boekhouding bij je past. Dat levert je tijd en gemoedsrust op.

Welke vorm van boekhouding past het beste bij jou als zzp’er? Dat hangt af van je bedrijf. Heb je maar een paar opdrachten per maand? Dan is een Excelbestand misschien al voldoende. Moet je meer gegevens verwerken? Dan bespaart een boekhoudprogramma je veel tijd. Want met 1 druk op de knop krijg je handige overzichten.

Download de minigids ‘Je administratie op orde maken’. Deze helpt je een goede keuze te maken.

3. Check 1x per jaar je zakelijke contracten

Als zzp’er heb je natuurlijk allerlei contracten lopen. Bijvoorbeeld voor je telefoon, zakelijke tijdschriften of verzekeringen. Maak er een gewoonte van om deze 1x per jaar te checken. Dit levert soms flinke besparingen op. En je ziet meteen of je nog aanpassingen moet doorvoeren.

Robin: “Ik bel elk jaar mijn telefoonprovider en geef aan dat ik wil verlengen. Dan hebben ze vaak leuke acties”

4. Onderhoud je netwerk de hele tijd

Netwerken is voor veel zzp’ers belangrijk. Om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen. Maar ook om nieuwe opdrachten te vinden.
Succesvol netwerken kan op verschillende manieren. Zorg in elk geval dat je online zichtbaar bent. Bijvoorbeeld met een profiel op LinkedIn. Gebruik het wel regelmatig. Bedenk je ook dat netwerken 2 kanten opwerkt. Help jij deze keer een andere zzp’er aan een opdracht? De volgende keer helpt hij jou.

Cindy: “Ik vind dat je je netwerk altijd up to date moet houden, niet alleen als je het nodig hebt”

5. Zorg voor rust in je hoofd

Heb je je boekhouding op orde? Heb je experts ingeschakeld? Dat geeft al rust. Maar denk ook aan andere zaken die rust en zekerheid kunnen geven. Stel bijvoorbeeld algemene voorwaarden op. En zorg ook dat deze voor iedereen vindbaar zijn. Bijvoorbeeld door ze op je website te plaatsen. Check ook of het slim is om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Zoals een beroepsaansprakelijkheid- of rechtsbijstandverzekering.

Cindy: “Ik heb mijn algemene voorwaarden gedeponeerd bij de KvK. Mocht ik het vergeten mee te sturen naar een opdrachtgever, dan kunnen ze het daar altijd vinden”

Robin: “Ik heb een beroeps- en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ik werk met cijfers en met geld en wil niet het risico lopen dat ik aansprakelijk word gesteld omdat ik een fout maak”

6. Zorg voor een financieel vangnet

Het geeft ook rust en zekerheid om je zaken financieel goed te regelen. Bouw een buffer op. Voor als je even geen opdracht hebt. Maar regel ook iets voor als je arbeidsongeschikt raakt. Wist je dat 1 op de 8 zzp’ers arbeidsongeschikt raakt? Er zijn meerdere manieren om te zorgen dat je inkomsten hebt bij arbeidsongeschiktheid. Bijvoorbeeld door een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Of je bij een broodfonds van de BroodfondsMakers aan te sluiten. Wil jij weten wat bij jou past? Doe de rekentest.

Robin: “Ik ben bezig om een AOV aan te vragen. Je moet van te voren veel keuzes maken om te weten welke AOV bij jou past. Ik ga daarvoor wel een expert inschakelen”

Wil jij eens met een specialist spreken over de mogelijkheden rondom een AOV?

Vraag een persoonlijk gesprek aan