7 verschillende zzp’ers, 7 typen investeringen

Veel startende zzp’ers hebben genoeg aan een telefoon en laptop. Maar voor sommigen is meer nodig. Er zijn ondernemers die een startkapitaal nodig hebben. Daarmee kunnen ze investeringen betalen. Dit zijn de 7 eenmanszaken die flink investeren bij de start van hun bedrijf.

1. Als kapper – om een stoel te mogen gebruiken
Het kappersvak kun je op verschillende manieren uitvoeren. Je kunt je klanten thuis bezoeken. Je kunt jouw eigen kapperszaak openen. Maar je kunt natuurlijk ook een stoel huren in een kapperszaak die al bestaat. Een stoel huren is voor veel starters een goed idee. Met een stoel in een kapperszaak ziet je bedrijf er meteen professioneel uit. En er zijn meer voordelen: er lopen spontaan klanten binnen, gewoon omdat het kan! Hoeveel het kost? De huur van een kappersstoel verschilt: de meeste stoelen huur je voor een bedrag tussen € 750,- en € 2.500,- per maand. Sluit je je aan bij een franchisemerk, dan betaal je ook mee aan marketing, administratie, producten, management en verzekeringen. Hoe dan ook, de meeste kappers moeten eerst kosten maken, voor ze geld verdienen.

2. Als digitale creatief – voor camera’s en topsoftware

Filmmakers kunnen alles produceren: bewegende tekeningen maar ook gigantische Hollywood-films. Maar ook als je droomt van Amerikaans succes, dan begin je toch vaak als zzp’er. Zij maken hun video’s helemaal zelf. Om dat goed te kunnen, heb je hardware en software nodig. Denk aan een camera, lenzen, microfoons, een statief en apparaten voor belichting. Maar ook een goede computer met een dure videokaart en een groot beeldscherm. En natuurlijk gebruik je bepaalde software. Bijvoorbeeld voor special effects in je video’s. Dat alles kost al gauw duizenden euro’s.

3. Als winkelier – om je eerste collectie te kopen

Altijd al een eigen winkel willen openen? Dat is een droom voor veel mensen. Maar voordat je open gaat, moet je kosten maken. Bijvoorbeeld een hoge huur (of misschien koop je je winkel wel). Maar natuurlijk ook je producten. Zonder kleding geen kledingwinkel. Dat geldt ook voor andere winkels. En zelfs in de horeca gaat het zo. Soms moet je daarvoor lenen bij een leverancier. Maar vaak is het slim om het geld bij een bank te lenen.

4. Als piloot – om te leren vliegen

De meeste piloten werken in loondienst. Toch zijn er veel zzp’ers in de cockpit. Of je nu een zelfstandig piloot bent of niet: om piloot te worden, moet je een dure opleiding volgen. Voor € 8.000,- volg je alleen de basisopleiding. Wil je ook echt afstuderen? Dan kost de hele studie wel € 150.000,-. De meeste piloten kunnen dat niet uit eigen zak betalen. Die lenen daarom studiegeld. Zelfstandige piloten hebben eventjes tijd nodig om alles terug te betalen. Zij starten hun bedrijf dus bijna altijd met een achterstand. Met een grote studieschuld…

5. Als vastgoedexploitant – om je eerste stenen te kopen

Veel ondernemers willen het wel – handelen in vastgoed. Met klussen, kopen en verkopen kun je best goed verdienen. Maar je hebt startkapitaal nodig. Want je moet genoeg geld hebben om je eerste pand te kopen. Dat kun je beter niet doen met een eenmanszaak. Een BV is slimmer, want je schuld staat dan op naam van je bedrijf. En dus niet op je eigen naam. Maar welk soort bedrijf je ook kiest, je kunt het prima in je eentje doen, als zzp’er.

6. Als bedrijfsadviseur – om een beetje goed voor de dag te komen

De meeste adviseurs kunnen hun bedrijf thuis beginnen. Maar werk je voor belangrijke klanten? Dan moet je investeren. Word je thuis afgeleid door katten of kinderen? Dan is het slim om een kantoor te huren. (Of misschien zelfs te kopen!) Net als bij de kapper staat dat professioneler. Een goedkoop bureau kun je al huren vanaf € 100,- per maand. Maar wil je je eigen kantoor inrichten? Dan moet je meer betalen. Een bureaustoel, bijvoorbeeld. Of een laptop, op een designbureau? En natuurlijk abonnementen en verzekeringen. En wat denk je van mooie kunst? En ga je op bezoek bij klanten? Dan heb je wat maat- of mantelpakken nodig. En een zakelijke wagen. Heb je ook nog een website, met je logo en een je eigen content? Dan ben je als startende ondernemer al snel duizenden euro’s kwijt.

7. Als psycholoog – voor vergunningen, registraties en diploma’s

Voor sommige beroepen heb je een vergunning nodig. Voor psychologen bijvoorbeeld. Wil je dat je behandelingen vergoed worden? Dan moet je je registeren in het BIG-register. Soms moet je ook lid worden van een beroepsvereniging. En sommige specialisten sluiten zich aan bij een maatschap. Daarvoor moet je je meestal inkopen. Ook veel huisartsen en advocaten doen dat trouwens. Kortom: investeren hoort erbij. Zeker voor professional in de zorg en in ziekenhuizen.

Hoe kom je aan startkapitaal?

Heb je geen eigen startkapitaal? En moet je toch investeren? Dan kun je op zoek naar investeerders. Ook kun je bij een bank kleine en grote bedragen lenen. Dan heb je een ondernemingsplan nodig. Daarmee kan de bank inschatten of jouw bedrijf winstgevend gaat zijn. Heb je een rijk familielid? Of een kennis die in jou wil investeren? Dan kun je ook een privé-lening afsluiten. Wat ook kan: een heleboel mensen vragen om samen een klein beetje te investeren: crowdfunding heet dat.

Denk ook aan wie je je schuld nalaat

Let op! Sluit je een lening af op je eenmanszaak? Dan staat de schuld van jouw bedrijf op jouw naam. Gaat er dan iets mis met je bedrijf? Dan ben jij aansprakelijk voor het terugbetalen van die lening. Of jouw nabestaanden. Want als jij komt te overlijden, dan erven jouw erfgenamen jouw schuld. Dat wil je liever voorkomen. Om dat risico af te dekken, is het slim om bij een grote lening een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.