Autoschade voorkomen? Twee situaties waarin je extra moet oppassen

Je rijdt met je auto van afspraak naar afspraak? Dan loop je natuurlijk altijd het risico op schade. Een goede bedrijfsautoverzekering is onmisbaar, maar het is altijd beter wanneer je zelf schade kunt voorkomen. René Schol is productmanager Schade en Inkomen voor Centraal Beheer en weet precies wanneer je extra moet oppassen als je de weg op gaat.

Hoe meer je onderweg bent, hoe groter de kans op schade. In Nederland heeft 1 op de 10 auto’s jaarlijks schade (bron: FOCWA). Die risico’s zijn natuurlijk niet voor iedereen en overal even groot. Dat weten onze klanten wel. Schade door vandalisme, diefstal of storm kun je moeilijk voorkomen door voorzichtiger te rijden. Maar parkeerschade is een ander verhaal. Datzelfde geldt ook voor ruitschade en schade door aanrijdingen.

Twee verkeerssituaties waarin de kans op schade het grootst is

Ga je bij deze omstandigheden de weg op? Pas dan extra op.

1 – Bij slecht weer

Het klinkt misschien als een open deur: met slecht weer is er meer kans op schade. Maar die kans is vooral groter wanneer het maar tijdelijk regent, hagelt of sneeuwt. Je kunt beter 50 dagen lang slecht weer hebben dan enkele dagen. In het eerste geval stellen mensen zich erop in wanneer ze de auto instappen. Ze nemen net wat meer afstand tot hun voorligger en rijden minder hard. Maar wanneer het slechts een paar dagen regent of hagelt, zijn ze eerder geneigd te rijden zoals ze dat altijd al doen. En dan krijgen we meer schademeldingen binnen.

2 – Bij wegwerkzaamheden

Als er ergens aan de weg wordt gewerkt, zien we ook altijd een ‘golf’ van schademeldingen. Automobilisten kunnen plotseling afremmen en achterliggers hebben dat niet altijd in de gaten. De schade kan ook onschuldiger zijn: er kunnen steentjes opspatten, met lak- of ruitschade tot gevolg. Slim dus om voordat je op pad gaat te controleren waar er aan de weg wordt gewerkt. Houd daar meer afstand tot je voorligger. Of neem een andere route, net zo simpel.

3 – Schade voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Soms valt de schade mee. Soms moet je afspraken afzeggen of kun je jouw bestelling niet op tijd leveren, dat kan leiden tot ontevreden klanten. Of je loopt zelf letselschade op. Wees slim en sluit een verzekering op maat af, WA, WA+, WA Casco (All-risk) en eventueel met aanvullende buitenlanddekking. Dan beperk je in ieder geval de financiële schade. Weet jij niet welke dekking het beste bij jou past? Je verzekeraar kan je er alles over vertellen.