Belastingwijzigingen 2016: dit verandert er voor ondernemers

Elk jaar brengt haar eigen veranderingen met zich mee. Zo ook 2016. Nu dit ondernemersjaar van start is gegaan vertellen wij je wat de belangrijkste belastingwijzigingen zijn.

Wist je al dat…

  1. De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) verdwijnt? Freelancers konden zich voorheen bewijzen als zelfstandige door de VAR. Nu kan dan niet meer. De belastingdienst kijkt nu áchteraf of de freelancer daadwerkelijk als zzp’er werkzaam was. Relevant voor jou, omdat dat bepaalt welke arbeidsovereenkomsten er gelden.
  2. Werken met AOW’ers aantrekkelijker wordt? AOW’ers nemen nog geen afscheid van hun werkende bestaan. Het is namelijk voordeliger geworden om AOW’ers in dienst te nemen, dus jij als werkgever moet dit zeker overwegen. Wie een AOW’er in dienst neemt, had eerst te maken met re-integratieverplichtingen. Dat is nu niet meer. En is de medewerker ziek, dan hoef je zijn loon niet 2 jaar, maar ‘slechts’ 13 weken door te betalen. Werkgevers mogen 6 tijdelijke contracten aanbieden in een periode van 4 jaar. Voorheen moest een onbepaald contract al worden opgesteld zodra het derde tijdelijke contract was verlopen. Wat ook mag vanaf 2016, is een arbeidsongeschikte medewerker ontslaan.
  3. Medewerkers recht hebben op flexibelere werktijden? Een nieuw (tijdelijk) verzoek aanbieden om de arbeidsduur te veranderen kan nu eens per jaar, in plaats van eens in de 2 jaar. Ook zwangerschapsverlof wordt nu anders geregeld. De voorwaarde dat iemand minstens een jaar in dienst moet zijn, geldt niet meer in 2016.
  4. Er nieuwe tarieven gelden voor de bijtelling van een auto van de zaak? Bij weinig privégebruik, dat is minder dan 500 kilometer per kalenderjaar, valt bijtelling weg. Een medewerker krijgt het deel van zijn salaris dat eerst werd ingehouden als bijtelling, gewoon uitbetaald. De urenregistratie moet goed zijn bijgehouden. Hamer er dus op dat jouw medewerkers dat doen.
  5. Mediators geprofessionaliseerd moeten zijn? Een arbeidsconflict, conflicten met een leverancier of klant, en andere conflicten die kunnen spelen binnen jouw onderneming, worden opgelost met een mediator. De mediator die jou helpt dit conflictop te lossen, moet vanaf 2016 gediplomeerd zijn.
  6. Energiebelasting verandert? Deze wijziging is onderdeel van veranderende milieubelasting, die gelden voor kolencentrales. Het betekent dat jij als bedrijf meer kwijt bent aan energiekosten. De specifieke verschillen lees je
  7. De inkomstenbelasting positief verandert. Dat is voordelig voor ondernemers! Zit je in de tweede en derde schijf, dan verlaagt je tarief van 42 % naar 40,15 %. De derde schijf gaat met ruim € 9000 omlaag. Daardoor kom je pas later in de vierde schijf, bij een inkomen van € 66.421. Je hoeft dus minder snel het hoge tarief van 52% aan inkomstenbelasting te betalen!