De bergtocht die ontwikkeling heet

Ontwikkeling zorgt voor groei en beweging. Dat zijn zaken die jou als ondernemer vooruit helpen. Maar die ontwikkeling is niet altijd een makkelijk proces. Ik kom als bedrijfskundig levenscoach vaak mensen tegen die het pad naar groei eng of gevaarlijk vinden. Misschien vind jij dat ook wel. Weet dan: die angsten kun je loslaten. 

‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg’, die uitspraak van Einstein komt je vast bekend voor. Om te groeien moet je je ontwikkelen en dat betekent dat je dingen soms anders moet doen. Ik gebruik bij mijn cliënten vaak de metafoor dat ze hun ontwikkeling, persoonlijk of zakelijk, moeten zien als het beklimmen van een berg. Dat hoeft niet altijd een steile onherbergzame tocht zijn; het kan ook gaan om een stevige wandeling naar boven.

Langs ravijnen

Hoe de klim eruit ziet ligt aan jouw persoonlijke situatie. Maar het is nooit alleen maar een recht pad. Soms moet je een bocht om en weet je niet wat er daar op je wacht. Je komt smalle paadjes tegen en misschien zelfs paden langs ravijnen. Wat je ook op je pad vindt, je doel is om bovenaan de top te komen. Niet alleen om te kunnen zeggen dat je de top bereikt hebt. Maar ook om van het uitzicht te genieten. Bovendien is het goed mogelijk dat die top niet het eindpunt is. Misschien wil je wel het hele gebergte beklimmen. 

Uitglijden en in de modder liggen

Veel mensen zijn bang dat ze niet ongeschonden door zo’n ontwikkelingstocht heen komen. Maar wat is ongeschonden? Je zal soms uitglijden, maar misschien zie je wanneer je op de grond ligt ineens een ander pad. Je moet niet te veel bezig zijn met wat er allemaal mis kan gaan, maar je in zekere zin door omstandigheden laten leiden en ze aangrijpen om je te ontwikkelen.

Ik heb zelf mijn beide ouders verloren. Hoe pijnlijk en verdrietig dat ook was en soms nog steeds is, het heeft me ook gebracht naar waar ik nu ben. Dat soort dieptepunten confronteren je met jezelf. Je wordt onderuit gehaald en belandt als het ware in de modder. Dan kun je hard vechten om zo snel mogelijk uit die modder te komen, of je kunt even blijven liggen en zien wat die ‘modder’ eigenlijk betekent. Tot je de kracht hebt gevonden om verder te gaan.

Pas op de plaats

Haast helpt je namelijk niet bij je ontwikkeling. Iedereen heeft tijdens de klim de berg op een tas op zijn rug. Een rugtas vol ervaringen. Je kunt er al lopend van alles uit proberen te gooien als hij te zwaar wordt, maar al lopend kun je niet overal bij. Beter is het dus om even stil staan, de tas van je rug halen en deze leeg halen. Dan kun je daarna weer doorlopen en waarschijnlijk zelfs harder lopen. Het gezegde ‘Stilstand is achteruitgang’ is dus niet altijd waar!