Besparen in het nieuwe jaar? Draai nu aan de knoppen

Het kan nooit kwaad om tegen het einde van het jaar al jouw overeenkomsten nog eens grondig te checken: betaal je niet te veel voor alle verzekeringen? En hoe zit het met het energie-abonnement?

Jeroen van der Steen, Risk- & Compliancecoördinator bij Centraal Beheer, weet er alles van. Hij helpt zijn vrouw Monique met alle ‘regelzaken’ voor haar bedrijf De Huiskapper. ‘Bij Monique gaat het om een klein bedrijf, maar ook als ondernemer van een groter bedrijf is het verstandig om tegen het einde van het jaar alle overeenkomsten nog eens kritisch te bekijken. Omdat:

  • Je eigen behoefte is veranderd

Misschien is je omzet gestegen of je energieverbruik gedaald. Of op persoonlijk vlak: heb je kinderen die bijvoorbeeld een beugel nodig hebben. Kortom, wellicht zijn de huidige contracten niet meer de meest gunstige voor jou.

  • Je voordeliger uit bent

Of het nu gaat om energie of verzekering; tarieven veranderen continu. Oké, het kost misschien tijd om verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken – en tijd is geld – of je bent geld kwijt aan een intermediair. Maar besef dat je die kosten misschien later wel terugverdient.

Even checken vóór het nieuwe jaar:

Wil je in het nieuwe jaar overstappen, dan is het eigenlijk verstandig net wat eerder te beginnen dan aan het einde van het jaar. Ik start de vergelijkingen altijd rond september/oktober. Bij overstappen moet je namelijk rekening houden met opzegtermijnen. Maar alsnog geldt dat je deze zaken tegen het licht kunt houden voor het nieuwe jaar:

1. Jouw energiecontract

Of je nu ondernemer ben van een klein of een groter bedrijf, op energievlak kun je veel besparen door jaarlijks een vergelijking te maken en over te stappen. Gemiddeld gezien dalen de tarieven die energieleveranciers rekenen. Maar ze bieden ook altijd kortingen. Vaak grote kortingen aan nieuwe klanten, maar voor bestaande klanten is het prijsvoordeel vaak stukken lager. Let erop dat je gebruikmaakt van een objectieve vergelijkingssite, bijvoorbeeld Pricewise. Zo weet je zeker dat de overeenkomst voor jou het beste uitpakt. Belangrijk: let ook op welke factoren er in de vergelijking worden meegenomen: zijn de prijzen inclusief of exclusief energiebelasting en leverancierskosten? Anders is het iets minder voordelig dan je dacht. Maar dat gebeurt je ook maar één keer.

2. Jouw zorgverzekering

Wist je dat je als ondernemer vaak korting kunt krijgen op een zorgverzekering? Verdiep je eens in de vele internetcollectieven, bijvoorbeeld voor mkb. Je kunt hulp inschakelen van een intermediair, en neem anders zelf de tijd om van elke verzekering de dekking goed te bestuderen. Anders kan het zomaar gebeuren dat je heel voordelig uit lijkt, maar dan blijkt jouw dekking toch een stuk minder gunstig dan je dacht. Val ook niet te snel terug op wat je eerder hebt afgesloten: jouw situatie kan in de tussentijd veranderd zijn.

Ook veranderen de dekkingen in de zorgpakket jaarlijks. Het kan zijn dat jouw huidige dekking niet meer aansluit op de wensen. Of de verzekeraar is ineens duurder geworden dan de concurrent. Zo gaan mijn eigen kinderen nu aan de beugel. Dan kan een het rondkijken naar andere zorgverzekeraars verstandig zijn. Mijn oude verzekeraar vergoedde 80%, mijn nieuwe 100%. Dit tegen een min of meer gelijkwaardige premie. Bovendien: overstappen is tegenwoordig zo gedaan, tenzij er een medische keuring voor nodig is.

En beoordeel of je je ook of anders moet verzekeren voor:

3. Aansprakelijkheid: draai je meer omzet of pak je grotere projecten aan, dan kan een ongeluk meer geld kosten. Misschien is een update van de aansprakelijkheidsverzekering een goed idee. Kijk dan gelijk of je met een andere aanbieder goedkoper uit bent.

4. Auto: rijd je privé of in een auto van de zaak? Wat fiscaal en financieel het meest handig is, hangt onder meer af van het omslagpunt. Hiervoor is het goed eerst te berekenen wat voor jouw goedkoper is. Dit gaat verder dan het privégebruik van 500 km per jaar. Houd ook rekening met nieuwe bijtellingsregels in het nieuwe jaar.

5. Arbeidsongeschiktheid: hierbij geldt ook dat de premies dalen en verzekeringen verschillen in dekking. Steek dus tijd in een vergelijking en maak een keuze voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering die het beste aansluit op jouw situatie.

Heb je ook al nagedacht over een ander softwarepakket of opensource software? Zo zijn er nog veel meer factoren waarop je kunt besparen. De conclusie: blijf scherp, blijf vergelijken. Het kost wat tijd en inspanning, maar die win je al snel weer terug. Gelukkig nieuwjaar!’