Wat zou coach Titia de Vries doen?

‘Borstkanker overwinnen terwijl je onderneming net op gang komt’

Ondernemerschap gaat met vallen en opstaan. Soms op het werk, maar net zo vaak op persoonlijk vlak. Coach en trainer Titia de Vries vocht in de zomer van 2007 tegen borstkanker. Hoe ging zij deze strijd aan, terwijl ze ook haar onderneming overeind moest houden?

Ze had net alles lekker op de rit als ondernemer toen De Vries een vreselijke ontdekking deed: een knobbel in haar borst. Ze bleek borstkanker te hebben. Een amputatie en chemokuren volgden. Lichamelijk en emotioneel een heftige tijd. Maar ook financieel kreeg ze een klap te verduren.

Geen AOV

‘Vlak voordat ik ontdekte dat ik ziek was, was ik me in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gaan verdiepen. Ik begon mijn bedrijf Clarity Coaching in 2005, nadat ik mijn baan verloor en bijna in de bijstand belandde. Alles liep voorspoedig en een aov leek mij op dat moment een verstandige keuze. Maar voordat ik deze verzekering kon afsluiten werd ik ziek. Ik had wel wat reserves, maar een maand na mijn laatste chemokuur was ik alweer aan het werk. Mensen noemden me een bikkel, maar ik had simpelweg geen andere keus.’

Terug in vorm

De zomermaanden brachten de rust die De Vries hard nodig had voor haar herstel. Zo bezocht ze een aantal jaren in de zomer Sri Lanka, om daar ayurvedische behandelingen te krijgen. ‘Deze geneeskunst uit India sprak mij erg aan. Ik wilde mijn lijf weer in vorm krijgen en houden. Dit was voor mij de beste manier om dat te doen.’ Ook hielp ze een zomer vrijwillig mee aan een boek over mensen die borstkanker overleefd hebben. Niet alleen schreef ze teksten en hielp ze met de pr, ze stond ook zelf model. Dit was voor De Vries een manier om te verwerken wat ze mee heeft gemaakt.

Positieve verandering

Na deze zware periode gaat het weer goed met Titia en met haar bedrijf. Ze heeft haar coachingsvaardigheden verder ontwikkeld door Post Graduate opleidingen te volgen en accrediteerde afgelopen jaar als internationaal Executive Coaching. Ook is ze mindfulness trainingen gaan geven en ze schreef het e-book ‘In zes stappen naar succesvolle verandering’, voor iedereen die gelukkiger wil worden in werk of in het leven. ‘Ik heb daarbij 1 uitgangspunt: de boeddhistische psychologie. Levensgeluk kun je zélf maken door je gedachten te onderzoeken, door je emoties te onderzoeken en daardoor jezelf beter te leren kennen.’

(Foto: Michel Grollé)