Tips van ondernemers

Bv, vof, maatschap of coöperatie: hoe werk je samen?

Iemand gevonden met wie je een langere tijd wil samenwerken? Als zzp’ers kun je ook samen een bv, vof, maatschap of coöperatie starten. Dan werken jullie samen onder 1 naam. Wel zo herkenbaar en prettig voor klanten. Wil jij ook samengaan en weten wat de opties zijn? Ontdek de voor- en nadelen per rechtsvorm.

Voor opdrachtgevers kan het fijn zijn om met 1 partij zaken te doen in plaats van met meerdere zzp’ers. Ook voor de ondernemer zelf zijn er genoeg voordelen van samenwerken: je deelt bijvoorbeeld kennis, risico’s en de boekhouding. Juist daarom is het belangrijk om afspraken met elkaar te maken. Dat weet ook Ton van de Ven, een ondernemer die ook samen is gegaan met andere ondernemers: ‘Zorg dat je goede afspraken maakt en deze in overeenkomsten vastlegt’.

Maar hoe leg je de samenwerking dan samen vast? Hieronder lees je kort de voor- en nadelen van verschillende rechtsvormen. Meer informatie vind je overigens ook hier.

Voor en nadelen van een bv
Een bv beginnen? Dan heb je als eigenaar een aandeel in de onderneming. Een bv is een rechtspersoon en wordt aangeslagen voor vennootschapsbelasting: 20% over de eerste €200.000 en daarna 25%. Heb je meer dan 5% van de aandelen? Dan moet je jezelf minimaal €45.000 per jaar uitbetalen en inkomstenbelasting betalen.

  • Waarom wel een bv: Een bv biedt belastingvoordeel vanaf ongeveer €150.000 winst per jaar. En gaat het minder goed? Dan ben je als eigenaar niet aansprakelijk voor mogelijke schulden. Ook zijn de aandelen van een bv makkelijk over te dragen wanneer jij of jouw partners weg willen.
  • Waarom geen bv: Als zzp’er heb je een aantal belastingvoordelen die je opgeeft zodra je minimaal 5% aandelen van een bv bezit. Daarnaast is het best ingewikkeld om een bv op te richten: je moet naar de notaris om een statuut op te stellen. En elk jaar moet je verplicht een jaarrekening maken en opgeven bij de Kamer van Koophandel.

Voor- en nadelen van een coöperatie
Samenwerken? Zoek dan partners met verschillende kwaliteiten. Zo kun je elkaar versterken. En dat kun je bijvoorbeeld doen in een coöperatie, waarin het woord ‘samenwerking’ natuurlijk al verscholen zit. Een coöperatie lijkt op een bv, alleen ben je dan lid en geen aandeelhouder. Iets flexibeler dus. Wel is een coöperatie gewoon een rechtspersoon, dus moet je vennootschapsbelasting afdragen.

  • Waarom wel een coöperatie: Winsten kun je naar eigen inzicht verdelen onder de leden. Je kunt er dus meerdere kanten mee op. Ook kan de coöperatie beperkt aansprakelijk of helemaal aansprakelijk zijn voor schulden.
  • Waarom geen coöperatie: Als coöperatie verlies je de belastingvoordelen voor zzp’ers. Je moet jezelf daarnaast minstens €45.000 uitbetalen en jaarstukken opstellen. Leden kunnen behoorlijk makkelijk hun lidmaatschap opzeggen.

Voor- en nadelen van een vof
Wel samenwerken, maar niet samen een rechtspersoon worden? Dan kun je kiezen voor een Vennootschap onder Firma, afgekort vof. Dit is een soort eenmanszaak, maar dan met meerdere eigenaren. Geen rechtspersoon dus, waardoor er ook geen notariële akte nodig is. Als lid van de vof breng je iets binnen: geld, bijvoorbeeld, of goederen of tijd. Eigenlijk is een vof een verzameling van eenmanszaken (of bv’s).

  • Waarom wel een vof: Als zzp’er kun je prima je eenmanszaak houden naast een vof. Dan kies je per opdracht of je deze uitvoert als vof of zzp’er. Daarom houd je de belastingvoordelen van de eenmanszaak.
  • Waarom geen vof: Alle leden kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van de vof. Dus maakt je vof-partner een grote fout? Dan kan ook jij de gevolgen daarvan voelen.

Voor- en nadelen van een maatschap
Ben je een zelfstandige met een vrij beroep? Dan is een maatschap misschien iets voor jou. Deze rechtsvorm lijkt erg veel op een vof, maar is specifiek voor zelfstandigen met een vrij beroep. Wat is een vrij beroep? Dat zijn bijvoorbeeld artsen, kunstenaars, tolken of advocaten. Zij worden ingehuurd om hun individuele kwaliteiten en zijn niet makkelijk te vervangen.

  • Waarom wel een maatschap: Je bent alleen verantwoordelijk voor schulden die jij bent aangegaan. Voor de schulden van de maatschap ben je een evenredig deel verantwoordelijk. Dus niet zoals bij een vof, waarin je moet opdraaien voor de hele zakelijke schuld.

Waarom geen maatschap: Voor een maatschap moet je een overeenkomst opstellen waarin alle rechten en plichten vaststaan. Wanneer 1 van de maten een overeenkomst sluit, zijn alle maten voor een gelijk deel aansprakelijk.

Kiezen én delen
Er valt dus best wat te kiezen wanneer je wil samenwerken met anderen. De beste keuze? Die is voor elke situatie en elk plan natuurlijk weer anders. Daarom is het verstandig om je goed bij te laten staan. Win advies in bij accountants en juristen. Maar wees ook scherp op je adviseurs. Dubbelcheck adviezen altijd. Heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij de juridische kant van samengaan met anderen?

Vind jouw juridische dienst bij LegalGuard