Beleidsadviseur Sociale Zekerheid bij Achmea

De grootste veranderingen voor een groeiende organisatie

Van omzet maken tot onderscheiden met arbeidsvoorwaarden tot ziekteverzuim efficiënter aanpakken. Dit doe je in de ontwikkelfase van jouw groeiende bedrijf volgens Walter Lammerse, beleidsadviseur bij Achmea.

Van zelf doen naar delegeren

In het begin maak je overuren. Je hebt nog geen of niet veel medewerkers in dienst. Dus doe je het zelf. Maar naarmate je organisatie groeit, kun je delegeren. De administratief medewerker regelt voortaan je administratie en als je nog verder doorgroeit, is er een afdeling personeelszaken die het personeelsbeleid regelt. Zelf houd je handen en tijd vrij om na te denken over verdere groei of optimalisatie van je bedrijf.

Je kunt je onderscheiden met arbeidsvoorwaarden

Maar ook kun je meer inzetten op goed werkgeverschap. In het begin heb je misschien nog niet voldoende werkkapitaal om nieuwe medewerkers een uitgebreid voorwaardenpakket te bieden. En pensioen opbouwen en verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid zijn niet wettelijk verplicht – hoewel het zeker aan te raden valt. Als je meer inkomsten hebt en de basis van je bedrijf staat, kun je nieuwe medewerkers dit wel bieden. En meer. Een winstuitkering. Een 13e maand. Meer vakantiedagen. Je kunt je als werkgever voortaan ook onderscheiden op secundaire arbeidsvoorwaarden.

En daarna: je kunt ziekteverzuim nog efficiënter aanpakken

Als je doorgroeit, dan kan het ook voordelig zijn om zelf de kosten te dragen van ziekteverzuim en re-integratie. Een gemiddeld bedrijf is 4% van de loonsom kwijt aan verzuim. Het is een rekensom: ben je meer kwijt als je premie betaalt of wanneer je investeert in het herstel van de specifieke medewerkers die ziek thuis zitten? Met name bedrijven vanaf circa 50 medewerkers besluiten om geen aparte verzuimverzekering te nemen. Je betaalt geen verzekeringspremie, maar besef dat je wel zelf verantwoordelijk bent voor het re-integratieproces van je medewerkers. En je moet nog steeds voldoen aan wet- en regelgeving rondom ziekte, zoals het volgen van de Poortwachterprocedure. Voor eigenrisicodragers voor de Ziektewet is het wettelijke kader mogelijk nog belangrijker.

Let op: blijkt jouw verzuimbeleid bij een controle van UWV niet op orde, dan loop je het risico op een sanctie. Dit kan betekenen dat je alsnog een jaar langer loon door moet betalen. Om voor de Ziektewet eigenrisicodrager te worden is het noodzakelijk om voldoende kennis in huis te halen of samen te werken met een partij die je kunt adviseren.

BeZaVa

De modernisering van de Ziektewet, de BeZaVa, heeft veel gevolgen zowel voor grote als voor kleine werkgevers. Zo zijn alle werkgevers vanaf 1 januari 2017 verplicht een keuze te maken over hoe ze de financiering van deze verplichting willen regelen. Weet jij al wat je moet kiezen? Lees dit artikel voor werkgevers over de BeZaVa.