Wie denk je wel niet dat je bent?

Ben jij wel wie je echt bent? Of ben je wie je denkt dat je moet zijn? Dat zijn belangrijke vragen om aan jezelf te stellen. Zeker als ondernemer. Wanneer je je anders voordoet dan je bent, kost dat je veel energie. Energie die je ook op een andere manier kunt gebruiken en die je misschien helemaal niet kunt missen. 

Je hebt het vast gemerkt: mensen geven jou als ondernemer graag (gevraagd en ongevraagd) goed bedoeld advies. Vooral in je eerste jaren ben je geneigd daarnaar te handelen. ‘Je kent het ondernemen immers nog niet’ en ‘je hebt het nog niet onder de knie’, redeneer je. Naar die adviezen handelen doe je bijvoorbeeld door veel uren te maken, omdat je ‘alleen dan een echte ondernemer bent’. In de Nederlandse maatschappij worden dingen vaak op een rationele manier bekeken. ‘Hoe meer je werkt, hoe succesvoller je bent’ is daar een voorbeeld van. Terwijl je gevoel de beste raadgever is. Alleen jij kunt bepalen hoe jij het beste kunt werken. Daarom is het belangrijk dat je jouw persoonlijkheid de ruimte geeft binnen jouw onderneming. 

Doe wat bij je past

Wanneer je jouw persoonlijkheid in je bedrijf legt, doe je wat werkelijk bij jou past. Dan kun je vanuit jouw idealen handelen en verdwijnen twijfel en onzekerheid. Daarin is niet het ene goed of het andere fout. Ik zie wel eens dat mensen een leiderschapstraining gevolgd hebben en daarin geleerd hebben directief leiding te geven. Maar misschien past sociaal intuïtief leiderschap wel veel beter bij je. Als je doet wat bij je past, voel je je krachtiger en kost het je minder moeite. Durf daarom te kiezen voor hetgeen waar jij je prettig bij voelt.

Laat je batterij niet leeglopen

Niet handelen vanuit jouw idealen levert je geen energie op, maar kóst juist energie. Het gevaar dat dan op de loer ligt is dat jouw batterij leeg raakt. Wanneer je jouw idealen vertaalt naar jouw manier van ondernemen, zal je zien dat de batterij alleen maar oplaadt tijdens een werkdag en niet leegloopt. Omring je met mensen die jouw idealen delen en bindt ze aan je. Alleen dan kun je echt succesvol zijn, omdat jullie elkaar begrijpen en kunnen versterken.

Kijk in de spiegel

Tot nu toe klinkt dit misschien allemaal heel logisch, maar abstract. Vind je het eng om naar jezelf te kijken en het risico te lopen niet te voldoen aan het plaatje dat anderen misschien in hun hoofd hebben? Je bent niet de enige. Veel mensen vinden het spannend om zichzelf werkelijk te zien en te ontdekken. Maar kijk in de spiegel, in figuurlijke én letterlijke zin. Kijk jezelf in de ogen, kijk bewust naar wat je ziet, ook als het je niet direct bevalt. En ga dan de confrontatie aan.

Ik zie bij mijn cliënten vaak dat een heftige situatie ze dwingt te kijken wie ze werkelijk zijn. Bijvoorbeeld een faillissement of een mislukte bedrijfsovername. Op dat soort momenten móet je wel en kun je het als een uitnodiging zien. Maar je kunt dit beter voor zijn en elk moment – ook als het goed gaat – gebruiken om jezelf te ontwikkelen.

Start de zoektocht

Zelf weet ik eigenlijk pas sinds een paar jaar wie ik echt ben, écht ben. Ik heb mezelf gevonden. Hierdoor kost het maken van keuzes me minder moeite en voer ik bepaalde handelingen makkelijker uit. Ik ben rustiger en fitter geworden, ik voel me ‘echter’ en meer mens. Ik zie alleen maar voordelen, en dit gun ik iedereen. Durf jij ook de zoektocht naar jezelf te starten?