Hoe Marieke arbeidsongeschiktheid een stap voor bleef

Door tijdig aan de bel te trekken, kon ik gewoon blijven werken

Voorkomen is beter dan genezen. Marieke* (30) weet daar alles van. Zij schakelde preventief de Ondernemersadvieslijn in. En kwam daardoor niet thuis te zitten. Arbeidsdeskundige Yolanda Jansen van Centraal Beheer begeleidde Marieke in dit traject. Wat is haar verhaal?

Een energieke en hardwerkende vrouw, die een betere balans zoekt. Zo laat de casus van Marieke zich het beste omschrijven. Zo’n 5 jaar geleden werd deze jonge onderneemster compagnon van een culinair bedrijf, gerund door een goede kennis. ‘Niet zeuren, maar doorgaan’ was lange tijd het motto van Marieke. Ze werkte hard, mét resultaat.

Preventieve hulp om uitval te voorkomen
“Helaas verliep de samenwerking met haar partner niet altijd soepel. Daar kwam bij dat een van hun werknemers uitviel. Dit betekende meer werk voor Marieke. Toen er ook nog problemen in de privésfeer bijkwamen, liep haar batterij snel leeg”, licht arbeidsdeskundige Yolanda Jansen toe. “Ze wilde voorkomen dat ze net als haar werknemer arbeidsongeschikt zou worden. En zo kwam ze via de Ondernemersadvieslijn bij mij terecht.”

Grote impact op functioneren en geestelijk welzijn
Yolanda ging in gesprek met Marieke en bestudeerde haar probleemstelling zorgvuldig. Haar bevindingen? “Marieke bleek iemand te zijn met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast heeft ze de neiging om zichzelf weg te cijferen en niet goed haar grenzen aan te geven. Door de situatie waar ze in zat, werden deze eigenschappen uitvergroot. Wat een grote impact had op haar functioneren en geestelijk welzijn. Marieke had al eens enkele jaren geleden overspannen thuis gezeten. Dat wilde ze nu koste wat het kost voorkomen.”

Snellere herkenning van de signalen
Juist omdat Marieke al eens thuis had gezeten, herkende ze sneller de signalen. Yolanda: “Ze voorzag nu dus dat het niet goed met haar ging, en dat het anders moest. Vorige keer had ze veel gehad aan gesprekken met een bedrijfsadviseur en een persoonlijke coach. Haar hulpvraag aan ons was dit keer: zijn er praktische handvatten hoe ik met mijn eigen valkuilen om kan gaan? En met minder stress en meer plezier kan blijven werken?”

Wandelend werken aan je zelfontwikkeling
Yolanda’s advies aan Marieke? Natuurcoaching. “Dat houdt in dat je al wandelend in de natuur in gesprek gaat met een coach over je persoonlijke ontwikkeling. Praktisch en laagdrempelig. Door deze wandeltherapie kom je letterlijk en figuurlijk weer in beweging”, aldus Yolanda. Marieke wandelde meerdere malen per week gedurende 4 maanden. Tijdens deze sessies keken ze onder meer naar Marieke’s draaglast en draagkracht. Ook leerde ze haar eigen grenzen te herkennen én te bewaken. “En omdat Marieke ondertussen gewoon met haar werk doorging, kon ze wat ze leerde tijdens de wandelsessies direct in de praktijk toepassen.”

Regie over leven én werk weer terug
Inmiddels heeft Marieke de sessies met de natuurcoach afgerond. “Ze heeft een betere balans gevonden tussen emotie en verstand. Ook lukt het haar beter om in mogelijkheden te denken, in plaats van in problemen. Ze sms’te me laatst nog, dat ze zo blij is dat ze weer energie heeft. Ik vind het heel krachtig van Marieke dat ze hulp zocht. Dat ze bereid was zich kwetsbaar op te stellen, de confrontatie aan te gaan en aan zichzelf te werken. Daar is iedereen bij gebaat!”

Zo zorg je als ondernemer of zzp’er goed voor jezelf. Lees de tips van ondernemerscoach Johan Vogels.”

1e hulp bij vragen: de Ondernemersadvieslijn
Heb je zelf vragen over een betere balans in je werk of in je werk-privésituatie? Of heb je andere ondernemersvragen? Specialisten en adviseurs op verschillende gebieden zitten klaar om ze te beantwoorden. Je kunt nu gratis gebruik maken van deze hulplijn voor ondernemers.

Stel je vraag aan de Ondernemersadvieslijn

* Wegens privacyredenen is Marieke een fictieve naam.