Durf jij jouw muurtje af te breken?

Als ondernemer wordt je vertrouwen wel eens op de proef gesteld. Je vertrouwen in anderen, maar vooral ook het vertrouwen in jezelf. Terwijl vertrouwen een basis is die je nodig hebt om mooie dingen te laten groeien. In hoeverre geloof jij in jezelf?

Veel ondernemers, en ook andere mensen, zitten in een overlevingsstand. Heel vaak zijn zij zich daar totaal niet van bewust. In die stand kom je terecht als het je ontbreekt aan vertrouwen. Je bouwt een muurtje om jezelf heen en zet een masker op. Dat masker staat symbool voor wat we denken dat andere mensen verwachten van ons, hoe we zijn en wat we doen. Zo kun je voorkomen dat mensen je kunnen raken. Immers, we laten ‘iemand anders’ zien, dus wanneer men er iets van vindt, gaat het niet echt over jou. Pas als ze tegen je muurtje op gaan lopen, word je uitgenodigd iets van jezelf te laten zien.

Pijn

Ik heb dat zelf ook ervaren. Ik was bang mijn kwetsbaarheid te laten zien. Die verborg ik omdat ik niet genoeg vertrouwen in mezelf had. Ik was er van overtuigd dat ik niet de moeite waard was. Onbewust ging ik een ander beeld creëren.

Mensen zijn bang voor pijn, dus willen dat uit de weg gaan. Voor een ondernemer kan het pijn doen als een klant niet met je in zee wil gaan of wanneer iemand commentaar heeft op je werkwijze of onderneming. Bij mij doen dat soort dingen inmiddels niet zo’n pijn meer. Ik hoor je denken: ‘Hoe heb je daar dan verandering in gebracht?’ Door me bewust te worden van oude, belemmerende overtuigingen en vervolgens steeds meer van mezelf te zien en te laten zien. Door het lef te hebben me kwetsbaar op te stellen. Zo is mijn vertrouwen in mezelf gegroeid en kan ik er steeds beter tegen wanneer situaties of mensen me ‘raken.’

Presentatie

Ik zal je een voorbeeld geven. Ik ben ooit gevraagd om mijn bedrijf te presenteren voor een netwerkorganisatie die alleen uit vrouwen bestond. Toen ik mijn presentatie aan het voorbereiden was, besloot ik dat ik geen riedeltje op wilde hangen over wat ik doe, dat ik me op ondernemers en leiders richt en hoe goed mijn bedrijf is. Ik wilde het anders aanpakken.

Ooit heb ik een training gevolgd waarin ik het sprookje van mijn leven moest opschrijven. Ik heb het eerste deel van dat sprookje aan de dames van de netwerkclub verteld. Dat was een verhaal waarvoor ik me kwetsbaar op moest stellen. Het ging over een moeilijke tijd die ik heb doorgemaakt en hoe ik van overleven naar leven ben gegaan, als mens, maar ook als ondernemer.

De tranen stonden toen bijna in mijn ogen, maar het kwam wel uit mijn hart, net als het werk dat ik doe. Ik kreeg heel wisselende reacties van de aanwezigen. De een herkende zich ontzettend in mijn verhaal en vertelde haar (herkenbare) verhaal toen ook. De ander keek me nors met de armen over elkaar aan en zei geen woord. Dat kun je als een afwijzing ervaren, maar ik weet inmiddels vanuit mijn praktijk dat het waarschijnlijk ook een teken van herkenning is.

Lef

Ik putte vertrouwen uit mijn presentatie. Ik had mijn kwetsbaarheid laten zien en had daarmee een verandering te weeg gebracht, niet alleen bij anderen, maar ook bij mezelf. Ik toonde mijn kwetsbaarheid en werd niet ‘afgemaakt’. Meerdere vrouwen durven zich nu door mijn presentatie meer te laten zien. Ik raad je aan zoiets zelf een keer te proberen. Laat jouw kwetsbaarheid maar eens zien. Als niet iedereen daar positief op reageert is dat prima. We steken niet allemaal op dezelfde manier in elkaar. Heb het lef te laten zien wie je werkelijk bent en vertrouw erop dat jij iets betekent. Breek jouw muurtje af. Vertrouw op jezelf.