Goed voorbereid: 3 belastingplannen voor 2017

2017 lijkt nog ver weg. Vooral voor belastingzaken. Door nú al te weten welke wijzigingen er in het belastingplan in 2017 aankomen, kunnen ze je extra voordeel opleveren. Fiscalist Antoine Joosten van AACC Accountancy en Belastingadvies zet voor je op een rij welke plannen er nu in de Kamer liggen.

Bijtelling: nog minder bijtellings-categorieën

Schaf je dit jaar een auto van de zaak aan? Dan betaal je meer bijtelling dan in 2015. Toch kan het voordelig zijn juist nu een zakelijke auto te kopen, omdat de bijtelling volgend jaar nog meer op de schop gaat. Gingen we dit jaar van 5 naar 4 categorieën, vanaf 2017 wil de overheid deze langzaam afbouwen tot nog maar 2 categorieën.

Modellen die dit jaar onder de 15%- en 21%-categorie vallen, gaan in bijtelling omhoog naar respectievelijk 17% en 22%. 

Geen pensioen in eigen beheer meer?

Bouw je als ondernemer in eigen beheer pensioen op? In de toekomst is dat misschien niet meer mogelijk. De regering wil er namelijk vanaf, omdat veel ondernemers door deze regeling in de problemen kwamen. Ondernemers kunnen dan nog wel privé banksparen en mogen de inleg aftrekken van het belastbaar inkomen. Wanneer je dit stopzet, dan krijg je belastingkorting. Het is nog niet zeker of dit plan doorgaat; het moet dit jaar eerst nog door de Kamer.

Betaal je minder of meer belasting over vermogen?

Heb je veel spaargeld op je rekening? De vermogensrendementsheffing, de belasting die je over de rente op je spaargeld betaalt, verandert vanaf 1 januari 2017. Dan wordt er over de eerste 100.000 euro aan belastbaar vermogen niet meer gerekend met een rendement van 4%, maar van 2,9%. Dat betekent dat je daarover minder heffing betaalt. Voor vermogens hierboven stijgt de heffing juist naar 4,7%. Denk daarom goed na of je dit geld ook op een andere manier kunt inzetten. Bijvoorbeeld door extra investeringen te doen in je bedrijf.