Zonder zelfkennis geen groei

Als ondernemer wil je altijd maar doorgaan. Maar soms loop je vast. Op het moment dat je merkt dat de zaken stagneren, kun je 3 dingen doen: een ander de schuld geven, een ander proberen te veranderen óf aan jezelf werken. Ik raad je aan dat laatste te doen.

Ondernemers willen hard werken. Ze zijn actief, dynamisch en hebben hun pijlen vaak op meerdere projecten gericht. Je bent als ondernemer dus erg gericht op het externe. Maar als je vastloopt, is het zinnig om juist naar binnen te keren. Daar bedoel ik mee dat je kijkt naar verschillende elementen: je gedrag, je aannames, overtuigingen, waarden, drijfveren, patronen, emoties, je manier van denken en je intuïtie.

Vertragen, verstillen, verstaan

Daarbij kun je 3 fasen doorlopen: vertragen, verstillen en verstaan. Als je vertraagt, kun je je bewust worden van wat er speelt. Wanneer je verstilt sta je stil bij wat er is, zonder dat je op dat moment iets wijzigt. En als je verstaat kun je bewust in een richting bewegen die voor jou en je bedrijf klopt.

Tegen de lamp

Door de 3 bovengenoemde fasen te doorlopen, krijg je zich op waar je in de plus en in de min staat. Loop jij continu tegen dezelfde lamp aan? Je bewust worden van het feit dat dit zo is, is de eerste stap. Stel dat jij steeds hetzelfde type persoon in dienst neemt, een type dat eigenlijk niet goed is voor je bedrijf. Dat zegt iets over jou. Wanneer je vertraagt, geef je jezelf de mogelijkheid te ontdekken wat er in jouw handelen voor zorgt dat je steeds dat type aantrekt. Stop meteen met aantrekken van die niet-passende medewerkers, totdat je weet wat reden is dat je steeds bij dat soort medewerkers uitkomt.

‘Wat ben je goed!’

Zo heb ik een tijd lang mensen aan me verbonden die minder slim waren dan ikzelf. Hierdoor dacht mijn ego steeds: ‘Jeetje Debbie, wat ben je goed!’. Ik trok die medewerkers dus aan omdat ik de beste wilde zijn. Toen ik inzag dat ‘de beste willen zijn’ mijn drijfveer was, ben ik ermee gestopt. Vanaf dat moment ben ik de beste mensen om mij heen gaan verzamelen. Nu heb ik een fantastisch team samengesteld dat alles in huis heeft om mijn bedrijf de wereld in te zetten. Ga dus niet altijd maar door wanneer je vastloopt, maar vertraag, verstil en versta!