Hoe blijf je positief als het zakelijk even tegenzit

Als zelfstandig verandermanager en coach verdiende ik een goede boterham. Daar was ik trots op en het gaf mij het gevoel dat ik ertoe deed. Toen ik mezelf in de markt besloot te zetten als externe voorzitter liep de vraag naar mijn diensten flink terug. Extern voorzitterschap is iets waar men nog niet zo bekend mee is, dus het heeft tijd nodig om dit tot een succes te maken. Ik stelde mezelf de vraag: wie ben ik zonder omzet? Toen bleef het stil. Ik had een dip te pakken.

Ik heb op een gegeven moment een training gevolgd om erachter te komen hoe ik me als professional ontwikkelde. Zo kwam ik erachter dat ik mezelf te vaak klein maak ten faveure van anderen. Ik bewonderde andere mensen om hun manier van werken en zag mezelf als iemand die maar wat deed. Dat is een nare eigenschap, want zo maak je van jezelf je grootste vijand. Als ik even zonder werk zat, was ik continu in gevecht met mezelf, over wie ik dacht te moeten zijn. Ik schopte mezelf steeds onderuit. Nu ik me daar bewust van ben, doe ik dat niet meer.

Alleen werken of liever op een flexplek

Ik vind het lastig om positief te blijven als ik veel alleen werk. Dit is een valkuil voor veel zelfstandig ondernemers. Daarom probeer ik actief mensen op te zoeken om mee samen te werken. Ik heb nu drie gelijkgestemden gevonden met wie ik samen iets ga opzetten. Het gaat om kleine projecten, maar het is fijn om te doen, want je doet het samen. Nieuwe mensen ontmoeten houdt me positief. Daarom werk ik regelmatig bij flexwerkplekken als Seats2Meet of in een restaurant. Er zijn zo veel leuke locaties waar je onder de mensen kunt werken. De sfeer die op flexwerkplekken hangt, helpt mij in mijn werk.

Optimisme vinden met een kaartje

Toch is positief blijven vooral een eenzame bezigheid die zich binnenskamers voltrekt. Om me te helpen heb ik een kaartje gemaakt met hierop dingen waar ik blij van word. Denk aan een bootje op een zonovergoten dag. Als ik het even niet zie zitten, pak ik dat kaartje en dat helpt me dan om het optimisme weer te vinden.

Filosofie van Eckhart Tolle

Een aanrader is de filosofie van Eckhart Tolle, die heeft mij veel geholpen. Hij stelt dat het ego altijd meer wil: meer omzet, meer bezittingen. Je ego voelt zich gauw gekwetst. Het zorgt ervoor dat je altijd enigszins ontevreden bent over je huidige situatie. Als je geen omzet hebt, laat je ego je geloven dat je maatschappelijk niet relevant bent. Maar je bent niet wat je doet of wat je hebt. Je bent wie je van binnen bent. Dankzij Tolle’s zienswijze ben ik gekapt met luisteren naar dat stemmetje dat mij uit balans brengt en ongelukkig maakt.

Het komt goed

Natuurlijk voel ik me nog altijd schuldig als ik het gevoel heb dat ik iets niet goed heb gedaan. Dan ben ik bang dat ik iets te weinig of juist iets te veel heb gedaan. Maar ik ben me ervan bewust dat het niet de werkelijkheid is. Het is een mechanisme in jezelf dat ervoor zorgt dat je je bedrukt voelt in plaats van positief. Daar moeten alle ondernemers mee stoppen, ikzelf incluis. We moeten er vertrouwen in hebben dat het goed komt. Sterker nog: het is al goed.