5 tips om als ondernemer goed voor jezelf te zorgen

Vaak wordt gezegd dat voorkomen beter is dan genezen. Maar hoe voorkom je dat je later in de knel komt? En de kans op uitval verkleint? Bedrijfskundig ondernemerscoach Johan Vogels geeft tips. Zo zorg je als ondernemer of zzp’er goed voor jezelf! En ben je problemen vóór.

1. Zorg voor een duidelijke missie en visie
“Als je goed voor jezelf wil zorgen, werk je slim. Dat betekent: doelen stellen, grenzen trekken en ‘nee’ zeggen tegen dingen die niet bij je passen. Dat begint met een goede basis. Stel een heldere missie en visie op. Als je weet waar je heen wilt, kun je makkelijker keuzes maken. Durf te kiezen wie je als ondernemer wil zijn. Door voor jezelf een meetlat te maken, ontstaat er vanzelf meer focus. Wat weer goed werkt in momenten van drukte en stress.”

2. Breng je zwaktes in kaart en speel daarop in
“Weten waar je kracht ligt, is essentieel voor ondernemers. Maar minstens zo belangrijk: je zwaktes kennen. Want als je je eigen valkuilen kent, kun je bepaalde issues vóór blijven. Breng dus je minder sterke eigenschappen en vaardigheden in kaart. En bekijk waar je aan kunt werken. Of waar je hulp bij nodig hebt. De boekhouding uitbesteden, dat gebeurt veel. Maar wat doe jij als ondernemer om meer structuur in je werk te krijgen? Of om meer planmatig te werken? Ook dát zijn basisvoorwaarden voor goed ondernemerschap.”

3. Ga op zoek naar een klankbord: je hoeft het niet alleen te doen
“Je mag dan wel voor jezelf werken, maar eigenlijk kun je het nooit helemaal alleen. Iedereen heeft immers te maken met blinde vlekken. Daarnaast is jezelf ontwikkelen erg belangrijk. Zoek daarom in je netwerk naar mede-ondernemers of gelijkgestemden met wie je kunt overleggen. Belangrijk daarbij is dat je in alle openheid en kwetsbaarheid kunt praten. Zo leer je daadwerkelijk wat van elkaar.” Je kunt ook op zoek gaan naar een ondernemerscoach als klankbord. Bijvoorbeeld via de Ondernemersadvieslijn van Centraal Beheer. Zo’n coach luistert, analyseert en geeft advies op allerlei ondernemersvlakken.

4. Wees zakelijk: neem jezelf serieus en haal de vrijblijvendheid van ondernemen af
“Ondernemen begint vaak vanuit een bepaalde overtuiging. Vanuit passie, dromen, ambities. Maar daarmee alleen red je het niet, zeker niet op de lange termijn. Haal de vrijblijvendheid van ondernemen af. Neem jezelf als ondernemer serieus en wees zakelijk. Breng structuur aan en werk planmatig. Plan bijvoorbeeld op een vaste dag in de week een overleg in met je compagnon. Wijk daar niet van af en zorg er altijd voor dat er een agenda is. Zorg daarnaast voor een heldere taakverdeling. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is.”

5. Alleen met hard werken red je het niet: onderzoek de markt en ontwikkel jezelf
“Veel ondernemers denken dat ze grip en controle houden door hard te werken en te focussen op hun producten en/of diensten. Maar daar zit een grens aan. Ondernemen is als varen op een zee, waarbij het weer opeens kan omslaan. Het is belangrijk dat je je bewust bent van de markt en de wereld om je heen. Ken jij de trends en ontwikkelingen van jouw sector? Wat is jouw toegevoegde waarde daarin? Investeer niet alleen tijd in je klanten, maar ook in de marktontwikkelingen en alle bedrijfskundige processen.”

1e hulp bij vragen: de Ondernemersadvieslijn
Heb je zelf ondernemersvragen? Specialisten en adviseurs op verschillende gebieden zitten klaar om ze te beantwoorden. Je kunt nu gratis gebruik maken van deze hulplijn voor ondernemers.

Stel je vraag aan de Ondernemersadvieslijn