Prinsjesdag 2016: dit zijn dé 3 pluspunten voor ondernemers

De zware economische tijden liggen achter ons, dat was de boodschap van het kabinet op Prinsjesdag 2016. De economie groeit, de werkloosheid neemt af en het ondernemerschap bloeit. Wat zijn de pluspunten voor ondernemers uit de Miljoenennota? We zetten het voor je op een rij.

Het fiscaal klimaat voor het midden- en kleinbedrijf verbetert met deze Miljoenennota. Het wordt bijvoorbeeld makkelijker voor innovatieve start-ups om te investeren in hun eigen bedrijf door de gebruikelijkloonregeling te versoepelen. Door deze regeling moeten eigenaren nu nog een minimaal salaris aan zichzelf toekennen, terwijl zij zichzelf dit in de beginjaren niet kunnen betalen. 

De 3 belangrijkste pluspunten

-Pensioen in eigen beheer: er wordt op een fiscaal aantrekkelijke manier afscheid genomen van het pensioen in eigen beheer. Veel directeuren-eigenaars van bedrijven liepen vast met hun pensioenopbouw en konden zichzelf geen dividend uit hun bedrijf uitkeren vanwege deze pensioenverplichting. Nu mogen zij deze regeling op een gunstige manier afkopen.

-Vennootschapsbelasting: de vennootschapsbelasting wordt verlaagd door de eerste schijf van 20 procent tussen 2018 en 2021 stapsgewijs te verlengen. Dit is vooral goed voor kleine en middelgrote bedrijven.

-Handelsbevordering: goed nieuws voor ondernemers die over de grens handelen; het kabinet trekt 10 miljoen euro per jaar uit voor de intensivering van de handelsbevordering met het buitenland. Denk hierbij aan meer en beter voorbereide handelsmissies.