Schade tijdens het werk? Zo voorkom je een peperdure rekening.

Als ondernemer ben je vooral met ondernemen bezig. Met omzet. En op onverwachte kosten zit je niet te wachten. Maar helaas zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Zó kan een bedrijfsaansprakelijkheids verzekering jou daartegen beschermen.

Waarom een particuliere WA-verzekering niet genoeg is

Vooral startende ondernemers verkijken zich nog wel eens op het belang van een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid. Is jouw particuliere WA-verzekering niet voldoende wanneer je tijdens werk schade hebt veroorzaakt? Voor een ondernemer is zo’n WA-verzekering helaas niet voldoende, want zakelijke schade is niet verzekerd, legt Auke Wijnterp uit. Hij is senior adviseur Schadeverzekeringen bij Centraal Beheer ondernemers. ‘Met een bedrijfsaansprakelijkheids verzekering ben je voor een hoger bedrag verzekerd, onder andere voor schade als gevolg van letsel of materiële schade bij derden die jij en je medewerkers veroorzaken.’

Hoe hoog is de premie?

De hoogte van de premie die je betaalt, hangt af van het type bedrijf of beroep. Een adviesbureau zal minder premie betalen dan een bedrijf waar gewerkt wordt met machines. De kans op schade door een ongeval is bij een fabriek vele malen groter dan bij een kantoor. De premie wordt in de meeste gevallen berekend over de loon- en omzetcijfers. Dat betekent niet dat een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid alleen uitkomst biedt voor bouw- of montagebedrijven. Ook op kantoor schuilt een ongeluk in een klein hoekje en kunnen de financiële gevolgen groot zijn.

3 situaties waarin een verzekering voor aansprakelijkheid van je bedrijf van pas komt

Wist je dat een bedrijfsaansprakelijkheids verzekering ook de volgende situaties verzekert?

  1. Een glazenwasser laat tijdens het zemen van de ramen zijn emmer vallen. Er loopt net iemand onder zijn ladder door. Gevolg: letselschade.
  2. Een telefoniste wil haar collega’s op kantoor verse koffie brengen, maar glijdt uit over een losse vloertegel. Gevolg: letselschade.
  3. Een buitendienstmedewerker krijgt tijdens het opbouwen van een beursstand een zware houten balk op zijn schouder vanwege een onveilige constructie. Gevolg: letselschade.

Opzichtdekking

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan schade aan producten verzekeren die medewerkers ter bewerking onder zich hebben, legt Wijnterp uit. Van de eerder genoemde klusjesman die het aanrechtblad bij de klant komt bevestigen tot de garagemedewerker die een nieuw wiel onder een auto plaatst. Wanneer de auto van de krik afvalt en daardoor extra schade oploopt, en je vervolgens een claim binnenkrijgt, dan ben je tot een bepaalde hoogte verzekerd voor de schade, mits deze dekking is afgesloten. Let er bij het afsluiten van deze verzekering goed op wat wel en niet verzekerd is!

Thuis of onderweg

Een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid verzekert ook de schade die jij of je medewerkers buiten de bedrijfsmuren veroorzaken, op een andere locatie. Zolang de schade maar is ontstaan in ‘werktijd’.