De grootste schaderisico’s per branche

Goed verzekerd? In elke branche zijn de schaderisico’s anders. Dus ook de verzekering die daar het beste op aansluit. Wij zetten de belangrijkste verzekeringen voor de handel en industrie, bouw en horeca voor je op een rij.

Branches en verzekeren

De hoogte van de premie die je voor een verzekering voor aansprakelijkheid betaalt, hangt bijvoorbeeld af van de loon- en omzetcijfers en van het type bedrijf en werkzaamheden. Niet voor niets geldt: hoe zwaarder de werkzaamheden binnen een bedrijfsberoep, hoe hoger de schaderisico’s. In sommige branches is zo’n risico groter. Auke Wijnterp is senior adviseur Schadeverzekeringen bij Centraal Beheer en adviseert ondernemers. Hij geeft een paar voorbeelden van hoe de risico’s per branche verschillen.

MKB: productaansprakelijkheid

Stel, de nieuwe magnetron die een klant bij jou heeft gekocht, ontploft. De keuken is beschadigd, en de klant komt bij jou om de herstelkosten te verhalen. En ook al heb jij de magnetron niet zelf geproduceerd, als winkelier ben je leverancier en is een door jou verkocht product toch jouw verantwoordelijkheid. Jij kunt vervolgens deze kosten weer verhalen bij de producent. Wanneer de producent zich buiten de EU bevindt is het wel een stuk lastiger om als leverancier de schade bij de producent te verhalen.

Aansprakelijkheid in de Bouw:

1 – Bedrijfsaansprakelijkheid

Vooral in de bouw, waar er met zware, soms gevaarlijke en ook kwetsbare materialen wordt gewerkt, is de kans op schade aan personen of materialen groot. Een kras in het raam, door een onoplettende schilder, of rondslingerend bouwmateriaal waar een voorbijganger zich aan verwondt.

2 – Beroepsaansprakelijkheid

Werk je als zakelijke dienstverlener in de bouw, dan kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering uitkomst bieden wanneer er financiële schade wordt geleden. Een architect kan aansprakelijk worden gesteld wanneer hij vanwege een ontwerpfout schade veroorzaakt.

Horeca: breder verzekeringspakket

In een branche als de horeca zijn er meerdere risico’s en ben je beter af met een totaalpakket aan verzekeringen. Wat er kan gebeuren? Een van jouw gasten loopt een voedselvergiftiging op door jouw salade. Een van de koks glijdt uit over de gladde keukenvloer. Een ober laat een glas rode wijn vallen over het dure jasje van één de gasten. En denk verder ook aan brandschade, bedrijfsschade en diefstal. Informeer bij jouw verzekeraar naar de beste verzekeringspakketten voor de horeca.