‘Stap eruit als je er ongelukkig van wordt’ – Masterchef Bart van Berkel

Bart van Berkel verkocht ruim 2 jaar geleden zijn ICT-bedrijf om zich met iets totaal anders bezig te gaan houden: koken. Een flinke carrièremove. Hij schreef zich in voor kooktalentenjacht MasterChef en tegen zijn eigen verwachtingen in kwam hij niet alleen door de auditierondes heen, hij won zelfs de finale. Nu werkt hij als culinair ondernemer en heeft een kookboek op zijn naam staan. Welke Gouden Tip heeft hij?

Na 8 jaar een bedrijf in kopieer- en printsystemen te hebben gerund, kreeg Van Berkel er geen energie meer van. ‘De onderneming gaf mij geen uitdaging meer en ik wilde iets gaan doen met mijn passie voor koken. De dag dat ik aan mijn compagnon vertelde dat ik wilde stoppen met het bedrijf, viel er een last van mijn schouders. Een van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt.’

Ongelukkig in je eigen onderneming? Maak een carrièremove.

Geen enkele ondernemer moet in een onderneming blijven hangen die hem niet gelukkig maakt, vindt Van Berkel. ‘Stap eruit, maak een carrièremove en ga doen wat je leuk vindt. Dat gaat je zo veel opleveren. Je krijgt meer energie, voelt geen remmen meer en de tijd die je in je onderneming steekt, voelt nooit als werken. Iedereen die het lef heeft die keuze te maken, kan succesvol worden.’

Zoveel mogelijk leren

Als je het over een compleet andere boeg wilt gooien, moet je wel zorgen dat je jezelf daarvoor klaarstoomt. ‘Ik deed als leek mee aan MasterChef. Mijn doel was niet winnen, maar zo veel mogelijk leren. In de weekenden verslond ik kookboeken en liep ik stage bij restaurants. Alles om er maar niet uit te vliegen. Ik wilde de finale halen, het ging me niet om het prijzengeld.’

Test jezelf

Van Berkel realiseert zich dat niet iedereen bij een carrièremove zo’n kans krijgt om kennis op te doen. ‘Maar dat betekent niet dat je jezelf niet kunt testen. Wil je kok worden? Ga dan stage lopen bij een sterrenrestaurant, waar de druk en het niveau heel hoog liggen. Voor de culinaire branche zijn sterrenkeukens de plekken waar je ultieme passie vindt. Als je daar geen energie van krijgt, moet je je afvragen waarom je kok wilt worden. Wil je in een andere branche aan de slag? Zoek dan in die tak het equivalent van een sterrenkeuken om te testen of je het wel écht kunt en wilt.’

Een potje gejankt tijdens MasterChef

Voor Van Berkel was MasterChef de ultieme test. ‘Er was een moment waarop ik dacht: waar ben ik eigenlijk mee bezig? Dat was in de finaleweek. De druk lag hoog, ik was al maanden wedstrijden aan het koken. Ik realiseerde me ineens hoe zwaar het was en wat het allemaal met me gedaan had. Toen heb ik mijn vrouw gebeld en even een potje gejankt. Ik had even een ontlading nodig om me te realiseren dat ik al een winnaar was. Ik had MasterChef van begin tot eind doorlopen, of ik nu zou winnen of niet. Mijn doel om zoveel mogelijk te leren had ik al behaald. Tegen andere ondernemers zou ik zeggen: stel jezelf duidelijke en haalbare doelen. Zo kom je steeds een stap verder.’

Lees meer over Bart en zijn nieuwe carrièreswitch in zijn boek: ontdekhetgeheimvandechef.nl.