Verklein de kans op een overval met deze 6 maatregelen

Een overval op je winkel heeft een enorme impact op je bedrijf en op je werknemers. En hoewel het aantal overvallen in Nederland de laatste jaren flink afneemt, gebeurt dit gemiddeld nog ruim 4 keer per dag. Daarbij zijn de minder beveiligde bedrijven vaak het doelwit, zoals supermarkten en winkels. Op welke manier kun je de kans op een overval verkleinen? Wij zetten 6 belangrijke maatregelen voor je op een rij.

Er zijn veel dingen die het voor een overvaller aantrekkelijker maken om een winkel te overvallen. Sommige liggen voor de hand, andere hebben onbewust veel invloed. Lees de 6 maatregelen en maak je zaak veiliger.

1 – Altijd met 2 personen

Het openen of sluiten van je zaak is het meest kwetsbare moment van de dag. Open en sluit het bedrijf daarom altijd met 2 personen. Dat hoeft niet per se met een collega. Vraag gerust de buren of andere ondernemers om gelijktijdig de deuren te openen. Dat schrikt af en maakt jou minder kwetsbaar. Aan het eind van de dag, tussen 15.00 en 18.00 uur, vinden de meeste overvallen plaats. Let daarom goed op tijdens het afsluiten. Loop nog even een rondje door de zaak en laat niemand meer binnen. Zorg daarnaast voor goede verlichting bij de in- en uitgang.

2 – Zet de kassa klaar vóór je open gaat

Zorg dat handelingen met de kluis en het vullen van de kassa is gedaan voordat je de winkel opent. Als de winkel open is, zijn er weer andere dingen waar je op moet letten. Geld afstorten kun je het beste elke dag doen. Doe dat op verschillende tijdstippen, want een overvaller ziet al snel een patroon in jouw denken en doen.

3 – Zie je klanten

Laat je klanten merken dat je ze ziet en laat niemand ongemerkt binnen. Dat kan gemakkelijk met deursignalering. Vergeet de achterdeur niet. Als medewerkers gaan roken, vertrekken ze meestal via de achterdeur. Deze moet altijd op slot, maar dat wordt weleens vergeten. Breng daarom drangers aan zodat de deur altijd in het slot valt.

 4 – Richt je zaak slim in

Ook met het inrichten van de winkel kun je rekening houden met eventuele overvallers. Plaats de kassa niet te dicht bij de uitgang. Een overvaller wil liever niet de hele winkel door. De kans om anoniem te blijven neemt dan namelijk snel af. Zeker als je de stellingen in de winkel laag houdt. De overvaller loopt dan veel langer in het zicht dan deze zou willen. De kassa kun je aanvullend voorzien van een beschermkap voor de kassalade. Ook een verhoogde toonbank rondom de kassa maakt het voor de overvaller moeilijker om een greep in de kassa te doen.

5 – Kies voor elektronische beveiliging

Er zijn veel elektronische hulpmiddelen beschikbaar. Plaats camera’s die duidelijk in het zicht hangen. Vul dit aan met een monitor, waarop mensen kunnen zien dat ze gefilmd worden. Je kunt eventueel bij het openen en sluiten van de zaak ook de alarmcentrale mee laten kijken. Dat is handig als je geen 2e persoon tot je beschikking hebt. Verder kun je kiezen voor een kluis met een tijdslot of openingsvertraging.

6 – Ken het RAAK-principe voor wanneer het toch gebeurt

Mocht het toch tot een overval komen, reageer dan volgens het RAAK-principe. RAAK staat voor:

  • Rustig blijven

Blijf rustig. Mensen die in paniek raken doen de gekste dingen. Dat kan een gevaarlijke reactie van de overvaller uitlokken. Blijf rustig, dan loopt de situatie minder snel uit de hand.

  • Accepteren van de bevelen

Verzet je niet en volg de bevelen van de overvaller op. Zo is de kans het grootst dat diegene rustig blijft.

  • Afgeven van geld of goederen

Het voelt waarschijnlijk onnatuurlijk, maar voor de veiligheid is het altijd beter om af te geven waar de overvaller om vraagt.

  • Kijken

Onthoud zo goed mogelijk hoe de overvaller eruitziet. Let daarbij vooral op opvallende uiterlijke kenmerken, zoals kleding of gezicht. Daarmee kan de politie de overvaller sneller en beter opsporen.