Vrijheid en ondernemerschap: een ontwikkeling

Vrijheid begint in mijn ogen bij ondernemerschap. Vrijheid is de ruimte om je eigen keuzes te maken en dat is precies wat je als ondernemer doet. Je kunt bijvoorbeeld iedere dag kiezen hoe je je uren indeelt. Maar vrijheid zit hem niet alleen in deze praktische zaken. Het is ook het toelaten van een bepaald gevoel. Als bedrijfskundig levenscoach kom ik vaak ondernemers tegen die daarmee worstelen.

Ieder mens heeft ervaringen die hem belemmeren in het leven. In Nederland roepen we vaak ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. We focussen op wat andere mensen vinden en dat belemmert ons in onze vrijheid. Dat kun je nooit volledig loslaten, maar je kunt er wel voor zorgen dat het je minder beperkt. Als je het op die manier bekijkt is vrijheid dus een ontwikkeling. 

Professional én ondernemer zijn

Wat helpt bij deze ontwikkeling is je realiseren dat je verschillende rollen vervult in het leven: een gepassioneerde professional én een ondernemer, bijvoorbeeld. Als je die 2 als losse delen van jezelf gaat zien, durf je meer vrijheid te pakken. Zo geef ik zelf gratis coachingsessies weg van een uur. In dat uur doe ik er alles aan om iemand te helpen: dat is de gepassioneerde professional in mij. Aan het eind van dat uur komt het ‘reclameblok’: een moment waarin ik mezelf en mijn diensten aanprijs. Dat is de ondernemer in mij. Ik praat dan op een heel andere manier, iets wat mijn cliënten ook aan mij zien en horen. Ik neem de vrijheid om mezelf te verkopen.

Reflecteren

Als je de gepassioneerde professional en de ondernemer los van elkaar ziet, kun je meer vrijheid pakken. Neem daarom de tijd om te reflecteren op de rol die je in een bepaalde situatie aan wilt nemen. Als ondernemer doe en zeg je andere dingen dan als professional. Als het goed is, doe je dat altijd vanuit jouw hart en met jouw visie. Alleen vanuit 2 verschillende rollen die allebei onderdeel zijn van jou.

Staat er een trapje?

Maar zelfs dan blijven er altijd dingen die jou beperken. Gebeurtenissen uit je verleden of dingen die in je karakter gekerfd zitten. De truc is om je niet te focussen op de muur waar je dan tegenaan loopt, maar om te focussen op manieren om over die muur heen te komen. Staat er misschien een trapje? En hoe breed is die muur eigenlijk? Misschien kun je er wel omheen lopen? Dat zijn vragen die iedere ondernemer zich in zo’n situatie kan stellen.

Mannen en vrouwen verschillen

Mensen moeten zich ook realiseren dat mannen en vrouwen vrijheid vaak op een andere manier ervaren. Mannen voelen zich eerder vrij. Dat heeft te maken met de natuur en de maatschappelijke verwachtingen die er zijn. Als ik zeg dat ik 5 dagen in de week werk, vragen mensen vaak: ‘Hoe doe je dat dan met je kinderen?’. Mijn man krijgt die vraag nooit. Als vrouw moet je dus vaak ook tegen dat soort belemmeringen opboksen om vrijheid te ervaren. Of je kunt ervoor kiezen deze opmerkingen langs je heen te laten gaan.

Zoek vrijheid!

Vrijheid is dus iets wat je moet vinden. De ondernemers die ik hierin begeleid snap ik heel goed. Voor mijzelf was het ook een zoektocht om vrijheid te ervaren. Ik heb in de loop der jaren ook coaching gehad voor mijn persoonlijke ontwikkeling, en omdat ik bepaalde fases en pijnlijke gebeurtenissen in het leven heb doorgemaakt. Hoe verder ik kwam, hoe meer ik mezelf daarin kon begeleiden. Hoe meer van die vrijheid je ervaart, hoe mee meer je ervan wilt. Dat is mijn ervaring. Dus ondernemers: ga op zoek naar die vrijheid! Desnoods met wat hulp erbij.