Wat is jouw ambitie?

Ambitie is een woord waarvan veel mensen schrikken. ‘Oh help, ik moet ambitieus zijn’, denken mensen dan. Laat ik duidelijk zijn: van mij hoef je niet ambitieus te zijn. Niet op de manier zoals de maatschappij dat invult. Ik ben dat zelf overigens wel. Maar het is belangrijk om te onderzoeken wat jouw ambitie is als jij als ondernemer impact wilt hebben.

Ambitie is er in verschillende vormen. Iedereen heeft ambitie, ook jij. Het is belangrijk je bewust te worden van wat het is en ernaar te handelen. Je kunt ernaar streven om 7 getallen op je bankrekening te krijgen, bijvoorbeeld. Maar ambitie kan ook betekenen dat je met kleine dingen grote veranderingen teweeg wilt brengen. Mensen realiseren zich vaak niet dat ze veel meer met hun werk of inzet kunnen bewerkstelligen dan ze denken.

Bijdragen aan andermans succes

Stel, je bent masseuse. Jouw ambitie kan zijn je klanten ontspannen de deur uit te laten gaan. Als jij ervoor zorgt dat jouw klant ontspannen bij jou weggaat, zit hij misschien wel relaxter in de vergadering die hij de volgende dag heeft. Daardoor zegt hij andere dingen dan wanneer hij gestrest was geweest en verloopt de vergadering succesvoller. Daar heb jij dan aan bijgedragen.

Of stel, je bent eigenaar van een productiebedrijf met een groep medewerkers. Niet alleen het produceren en verkopen heeft invloed op de wereld, ook de manier waarop jij met je medewerkers omgaat. Wat is jouw ambitie voor hen, wat kun je doen om hun ambitie te ontwikkelen? Bedenk je eens wat jouw betekenis is, of kan zijn.

Je hoeft geen Nelson Mandela te zijn

Wanneer jouw ambities niet ‘groot’ zijn, betekent het niet dat ze minder waardevol zijn dan de ambities van iemand die de wereld in z’n geheel wil veranderen. Elke verandering is er een! Onderzoek daarom welke ambitie jij hebt en heb het lef die anders te laten zijn dan die van anderen.

Velen denken dat ambitie gekoppeld is aan geld. Natuurlijk kan het jouw ambitie zijn om je eerste miljoen te verdienen, maar dat noem ik liever een doelstelling en een heel prettige bijkomstigheid vanuit jouw ambitie. Nelson Mandela, om maar iemand te noemen, had ook ambitie en die had niks met geld te maken. Hij wilde vrijheid voor iedereen en dat heeft hij voor een deel bereikt. Dat betekent niet dat je Nelson Mandela hoeft te zijn om een verschil te maken. Ook jij kunt iets bereiken dat betekenis heeft, voor jou, je omgeving… En, ach waarom ook niet: voor de wereld. Iedereen kan dat!

Heb lef

Ambitie geeft richting aan jouw bedrijf en maakt het voor jou makkelijker om koersvast te blijven en je impact te vergroten. Ambitie ontwikkelt mee met jouw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Zo kun je je koers vervolgens bijstellen.

Dit alles kan pretentieus op je overkomen. Het staat je uiteraard volledig vrij te beslissen of je hier iets mee doet. Het is mijn ervaring dat wanneer iemand dit thema gaat onderzoeken er verrassende dingen gebeuren.

Heb het lef te onderzoeken wat jouw persoonlijke ambitie is, groot of klein, bescheiden of pretentieus. En durf daarbij verder te kijken dan je bankrekening. Dat zie ik elke keer weer in de begeleiding van zowel ondernemers als managers. Bepaal wat je wilt bereiken. Het geld volgt vanzelf.