Wereldondernemers - Spreekster en coach Lucinda Douglas

‘Nederlandse vrouwen hebben meer in hun mars dan ze denken’

Nederland kent bijna 200 nationaliteiten. Mensen die in een ander land geboren zijn, of van wie de ouders niet uit Nederland komen. Wat betekent die verscheidenheid aan achtergronden voor het Nederlandse ondernemerslandschap? In de serie Wereldondernemers spreken we met gepassioneerde ondernemers met een buitenlandse achtergrond. Wat doen zij dankzij hun achtergrond anders als ondernemer?

Lucinda Douglas gebruikt haar verleden als Zuid-Afrikaanse kleurling tijdens de apartheid om bedrijven te inspireren en te coachen. Het is haar grote droom om meer Nederlandse vrouwen aan de top te krijgen. Ze gaf haar goed betaalde baan bij TNT op en volgde haar hart. “Ik verkoop gerust alles wat ik bezit voor een project waar ik echt in geloof.”

CV Lucinda Douglas (46)

Geboorteland? Zuid-Afrika
Beroep? Inspiratiespreekster, sales trainer en coach
Belangrijkste les? Hou je onderneming dichtbij jezelf

Hoe heeft je afkomst jou gevormd als ondernemer?

“Mijn onderneming en mijn persoonlijkheid zijn één. De apartheid in Zuid-Afrika heeft voor een groot deel mijn identiteit bepaald. Er waren veel beperkingen door vreselijke dingen, zoals aanrandingen op klaarlichte dag. Mijn moeder had 6 dochters en heeft mij altijd geleerd dat ik alles kan bereiken wat ik wil. Om te overleven leerde ik op jonge leeftijd functioneel en creatief denken. Toen de burgeroorlog uitbrak, konden we niet meer naar school. Mijn moeder zei: ‘Vergeet de oorlog, verzin een manier om je opleiding te halen.’ Samen met mijn vriendinnen regelden we materiaal bij de leraren om zelfstandig te werken. Wij waren de enige die aan het einde van het jaar over mochten naar de volgende klas. Functioneel en creatief denken heeft mij ook geholpen met het vormgeven van mijn bedrijf en nieuwe projecten: niet in problemen denken, maar in oplossingen. Juist als iets onmogelijk lijkt, heb je meestal goud in handen.”

Waar kwam je drang om te ondernemen vandaan?

“Ik had een goede baan bij TNT, maar ik voelde me meer opgesloten dan in Zuid-Afrika. Van jongs af aan heb ik last van benauwde situaties. Ik dacht: nu ik alle vrijheid van de wereld heb, moet ik me niet laten opsluiten. Een dik salaris was voor mij niet genoeg. Mijn jeugd heeft me geleerd dat ik altijd weer op mijn pootjes terecht kom. Sterker nog: ik weet inmiddels dat je jezelf het beste ontwikkelt in onbekende situaties.”

Wat heb je geleerd van de ondernemers in Nederland?

“Nederlandse ondernemers zijn fantastisch door hun directheid. Hier geldt: je bent zo succesvol als je zelf wil. Toen ik nog in loondienst was, heb ik veel in het buitenland gewerkt. Daar heb je veel meer vervelende hiërarchieën. Als je in Nederland woont en je weet waar je goed in bent, kun je succesvol worden. Ik vind het heerlijk om met zelfstandigen te werken. Ze hebben een andere mentaliteit dan mensen in loondienst: altijd iets te verliezen of te winnen.”

Wat zou je willen veranderen aan het Nederlandse ondernemersklimaat?

“Van mijn moeder leerde ik dat de vrouw een krachtig wezen is. Nederlandse vrouwen hebben meer in hun mars dan ze denken. In een land waar je alles kan worden wat je wil, worden ze niks. Ze laten zich leiden tot de waan van de dag, dat vind ik zonde. Onlangs heb ik een traject opgezet waarmee ik bedrijven help om hun vrouwelijke werknemers aan de top te krijgen. Ze willen wel, maar weten niet hoe.”

Hoe ga je om met risico’s van het ondernemen?

“Ik hou ervan om risico’s te nemen. Toen ik besloot mijn baan op te zeggen, had ik nog geen idee wat ik wilde doen. Juist in onzekere situaties, kom je tot de mooiste oplossingen. In de beginfase nam ik meteen mensen in dienst: ik dacht veel te groot. Nu weet ik dat je risico’s zo klein mogelijk houdt als je dichtbij jezelf blijft. Het scheelt dat ik niks met de materialistische wereld heb. Afgelopen zomer heb ik mijn prachtige Saab verkocht om geld te investeren in een nieuw project. Ik investeer graag mijn laatste cent in een project waar ik echt in geloof. Als ik me vrij kan voelen en kan ontwikkelen, heb ik maar weinig geld nodig.”