Wereldondernemers – Turkse bakker Mehmet Erol

‘Voordat je personeel aanneemt, werk eerst zelf harder’

Nederland kent bijna 200 nationaliteiten. In de serie Wereldondernemers spreken we met gepassioneerde ondernemers met een buitenlandse achtergrond. Wat kunnen wij leren van elkaar?

Mehmet Erol uit Turkije begon 2001 als ondernemer in Nederland. Inmiddels is hij eigenaar van een bakkerij en 3 horecazaken en heeft hij 20 medewerkers. Maar voordat hij personeel aannam, werkte hij eerst zelf van ’s ochtends tot ’s avonds, 7 dagen per week. ‘Nederlandse ondernemers werken hooguit 8 uur per dag. En daarna mag het personeel gaan werken. Turkse ondernemers zijn directeur, personeel, bedrijfsleider. Eigenlijk alles.’

Nederlandse ondernemers volgens Mehmet Erol:

  • Letten heel erg op details
  • Plannen heel goed
  • 8 uur werk per dag is genoeg

En Turkse ondernemers:

  • Werken hard, de hele dag door
  • Zijn nergens bang voor

Klassieke fout

Bij het opstarten van zijn bedrijf dacht Erol dat Nederlanders die typisch Turkse gerechten ook wel heel lekker zouden vinden. Niet dus. Hij heeft zijn product toch wat moeten vernederlandsen. De smaak van hier moest gepakt worden.

Zijn advies: ‘Zoek alles van tevoren goed uit, van locatie, concept, financiering tot personeel. En heb geduld!’