Zakelijk rijden in het buitenland? 4 antwoorden die je verder helpen

De wegen zijn anders, de regels ook. Schade aan of met je bedrijfsauto in het buitenland: 4 vragen en antwoorden.

Rijd je veel in het buitenland voor de zaak? Lees dan deze antwoorden van René Schol, productmanager Schade en Inkomen voor Centraal Beheer.

Geldt mijn verzekering ook in het buitenland?

In principe wel. Een WA-verzekering dekt schade die je met jouw auto veroorzaakt aan de auto of spullen van anderen. In Nederland, maar ook in Europa en een groot aantal andere landen. In de meeste gevallen is de bestuurder vrij, dus de verzekeraar keert ook uit wanneer er een collega achter het stuur plaatsneemt. 

Waarom kost een bedrijfsautoverzekering voor het buitenland vaak meer?

  • Meer kans op schade

De wegen zijn onbekend, de verkeersregels soms net wat anders en jouw reistijd misschien ook wel langer. Dat wil niet zeggen dat je dan meteen schade aan je auto oploopt, maar het risico hierop is hoger. We kunnen dat precies terugzien in de statistieken.

  • De wetgeving is anders

Het afhandelen van een buitenlandse claim kost meer tijd. Niet alleen vanwege taalverschillen, ook doordat de juridische procedures in het buitenland kunnen afwijken van de Nederlandse wet. We adviseren klanten soms een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten of een extra groene kaart aan te vragen voor hun aanhanger. In sommige landen is dat nodig.

Wat als ik schade oploop door een ongeluk?

We zien ongevallen langskomen waar niemand schuld aan heeft – door plotseling overstekend wild bijvoorbeeld – maar die wel schade opleveren. Zeker op onbekende wegen is dit risico groter. De bagage is beschadigd of de laptop van de zaak doet het niet meer. Het kan ook gaan om taxikosten of medische kosten die een zorgverzekeraar niet vergoedt. Die kosten moeten natuurlijk wel worden betaald. Je kunt je voor deze kosten verzekeren, zowel voor de bestuurder als de passagiers.

Hoe zit het met pechhulp in het buitenland?

Na een ongeval wil je vooral zo snel mogelijk weer verder, zeker als je zelf geen letsel hebt overgehouden. Bij je verzekeraar kun je hiervoor ook aanvullende verzekeringen afsluiten, speciaal wanneer je vaak in het buitenland rijdt. Met Pechhulp Europa bijvoorbeeld helpt de alarmcentrale je ook in het buitenland zo weer op weg. Goede reis!