Zzp’er? Dit moet je nog regelen voor 31 december

Het nieuwe jaar komt eraan. Het is slim om nu te beslissen: moet je nog dingen regelen in 2016? Of schuif je ze door naar 2017? Met deze checklist sluit je jaar goed af.

1 – Koop je nu of straks nieuwe spullen?

Investeren hoort bij ondernemen. Gebruik daarbij de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Investeer je meer dan €2.300,-, dan kun je een deel van je uitgaven van de belasting aftrekken. Kies zelf of je nu nog extra spullen voor je werk koopt of dat volgende jaar doet. Waarin je kunt investeren? Denk aan een aanhangwagen of een busje voor je bouwbedrijf. Of aan een laptop of tablet. Elke aankoop boven €450,- telt mee. Misschien is het slim om nu nog meer aankopen te doen. Of wil je in 2017 nieuwe spullen voor de zaak kopen? Dan kun je je aankoop misschien beter vanaf januari doen. Let op! Sommige spullen kun je niet van de belasting aftrekken. Op de site van de Belastingdienst lees je welke dingen dat zijn. En hier staat hoeveel geld je mag aftrekken.

2 – Draai je genoeg uren?

Ondernemers krijgen ook andere aftrekposten. De startersaftrek bijvoorbeeld. Heb je in de afgelopen jaren al 3 keer startersaftrek gekregen? Dan geldt deze aftrek volgend jaar niet meer. Je mag de startersaftrek in maximaal 5 jaar gebruiken. De zelfstandigenaftrek is een andere aftrekpost. Die mag je natuurlijk altijd gebruiken als zzp’er. Let op dat je wel genoeg uren als ondernemer werkt. De Belastingdienst controleert daarop: je moet van de Belastingdienst minstens 1.225 uur voor je bedrijf werken. Daarom is het goed om nu je uren na te tellen. Misschien kun je nog wel een opdracht gebruiken. Let op: houd je uren in je agenda bij.

3 – Wil je een extraatje?

Veel zzp’ers heffen btw bij hun klanten. Breng je maar weinig btw in rekening? Dan kun je misschien de kleine ondernemersregeling (KOR) gebruiken. Reken je in een jaar minder dan 1.883 euro aan btw? Dan krijg je een korting van de Belastingdienst. Is het zelfs minder dan 1.345 euro? Dan mag je dat geld houden. Natuurlijk kun je van een paar duizend euro per jaar niet leven. Maar sommige zzp’ers hoeven geen btw rekenen aan hun klanten. Dat is normaal in creatieve beroepen, in het onderwijs en in de culturele sector. Die zzp’ers doen ook wel eens commercieel werk. Dan moeten ze wel btw rekenen. Ook dan is de KOR interessant. Kijk daarom of je in december je factuur stuurt of in januari. Let op: je mag niet heel lang wachten met facturen sturen. Ben je klaar met je opdracht? Dan moet je halverwege de volgende maand je factuur verstuurd hebben. Kijk op de site van de Belastingdienst of jij in aanmerking komt voor deze regeling.

4 – Een spaarpotje vullen?

Je bent ondernemer. Je wil dus ook na je pensioen geld genoeg hebben. Daarom is het slim om een spaarpotje te vullen. Dat kan in je bedrijf, met de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Elk jaar mag je geld in je bedrijf apart zetten voor de FOR. Je winst wordt daardoor lager. Vanwege je spaarpotje hoef je dus minder belasting te betalen. Maar ooit moet je die belasting natuurlijk wel betalen. Bij je pensioen betaal belasting over je FOR. Beslis dus zelf: is het slim om een deel van je winst apart te zetten? Vraag je accountant om raad.

5 – Een nieuwe auto?

Een nieuwe auto is altijd leuk. Ook onder de kerstboom. Maar is het slim om die nieuwe auto nu nog te kopen? Of moet je er nog even mee wachten?

Volgend jaar verandert een aantal dingen. De belasting die je bij het kopen betaalt (bpm) wordt steeds lager. Ook de motorrijtuigenbelasting (mrb) wordt minder voor gewone personenauto’s. Tegelijk wordt de bijtelling van veel leaseauto’s groter. Voor leaseauto’s moet je in 2020 uitkomen op 22% aan bijtelling. Alleen voor auto’s die helemaal elektrisch rijden niet. Daarvoor betaal je straks nog maar 4% bijtelling. Wil je met je bedrijf een nieuwe auto kopen? Dan is het slim om te wachten tot 2017. Lees ook dit artikel over zzp’ers en de keuze voor zakelijk of privé rijden.

Controleer sowieso je autoverzekering. Dat is altijd slim. Let daarbij op de dekking en de premie. En let vooral op of de schade goed en snel wordt afgehandeld. In Nederland heeft elk jaar ongeveer 1 op de 10 auto’s schade (bron: FOCWA). Tijd is geld, dat weet je als ondernemer heel goed!