Zo kies je de juiste rechtsvorm voor je bedrijf

De toename van zzp’ers in Nederland zorgt ervoor dat het aantal bedrijven in Nederland blijft groeien. Ruim 70.000 ondernemingen kwamen er in 2017 bij, vooral zzp’ers. Maar het zijn niet alleen zzp’ers die het goed doen. Naast een groeiende zzp-markt, gaat het ook steeds beter met Nederlandse start-ups. Start-ups zijn hipper dan ooit en bovendien is het tegenwoordig, dankzij initiatieven vanuit zowel de commerciële sector als de overheid, een stuk gemakkelijker om aan financiering te komen.

Eén vraag waar alle startende ondernemers mee geconfronteerd worden, is welke rechtsvorm geschikt is voor hun onderneming. Wat voor onderneming ben je voor de wet? Bij het maken van deze keuze speelt een aantal vragen een rol.

Eenmanszaak of bv

Op dit moment is de eenmanszaak nog altijd de meest gekozen vorm onder startende ondernemers. Deze rechtsvorm is vooral simpel en voordelig, maar laat de eigenaar volledig aansprakelijk in zijn privévermogen. Zijn de risico’s laag, dan is dit een uitstekende vorm. Zijn de risico’s groter, dan kiezen ondernemers vaker voor de besloten vennootschap (bv).

Wat deden anderen? Welke schades verzekeren andere ondernemers uit uw branche? Bekijk deze ondernemersrisico’s.

In 3 vragen de juiste keuze maken

Een belangrijk onderscheid tussen de 2 zit hem in de mate van aansprakelijkheid van de eigenaar. Stel jezelf 3 vragen om te bepalen welke vorm voor jouw bedrijf het meest geschikt is.

Vraag 1 – Hoeveel persoonlijk risico wil ik nemen?

De eerste vraag die je jezelf dan ook als ondernemer moet stellen, is of je persoonlijke risico wilt nemen. Een bv heeft namelijk rechtspersoonlijkheid. Dat betekent simpel gezegd dat een bv op eigen naam schulden kan hebben en vermogen kan opbouwen. Het vermogen van de eigenaar van de bv (de aandeelhouder) kan dan in principe niet door anderen worden aangesproken voor de schulden van de onderneming.

Vraag 2 – Hoeveel winst denk je te gaan maken?

Ten tweede is het belangrijk om in te schatten hoeveel winst je denk te gaan maken in je eerste jaren. De instap-eis van € 18.000,- voor het opstarten van een bv is komen te vervallen. Toch is een bv financieel pas interessant op het moment dat je minimaal € 120.000,- winst maakt. De bv kent namelijk een hoge belastingdruk bij relatief lage winst. Daarnaast is er geen sprake van een zelfstandigenaftrek, geen startersaftrek en geen MKB-vrijstelling.

Vraag 3 – Wie is de eigenaar?

De derde vraag gaat over samenwerking. Ben jij de enige eigenaar van de onderneming? Vaak is het zo dat financiers in ruil voor hun financiële bijdrage een percentage van jouw bedrijf willen hebben. Misschien hebben jij en je vrienden samen wel een leuk idee? Zeker dan is het erg belangrijk om van tevoren goed duidelijk te hebben wie voor welk deel eigenaar is van de onderneming.

Juridische documenten

Om de juiste keuze te maken is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de verschillende rechtsvormen. Gebruik bijvoorbeeld een site als VraagHugo voor meer informatie. Hier kun je ook zelf juridische documenten op maat maken. Denk bijvoorbeeld aan je algemene voorwaarden, een privacy statement of een aandeelhoudersovereenkomst.