Wat zou MasterChef winnaar Bart van Berkel doen?

Je bedrijf verkopen en in een totaal andere branche verdergaan

Als ondernemer loop je vroeg of laat tegen uitdagingen aan. Hoe je hiermee omgaat, bepaalt het succes van jouw bedrijf. In deze serie vertellen ervaren en beginnende ondernemers hoe zij hiermee omgaan.

Bart van Berkel won in 2014 het kookprogramma MasterChef. Sindsdien werkt hij als culinair ondernemer en heeft hij een kookboek uitgebracht. Wat velen niet weten, is dat hij voorheen zijn geld verdiende met zijn eigen ICT-onderneming. Hij verkocht het bedrijf en dook in de wereld van de gastronomie. Hoe maakte hij die omslag?

Samen met een compagnon runde Van Berkel een bedrijf in kopieer- en printsystemen. ‘Dat hebben we zo’n acht jaar gedaan. Maar ik kreeg er geen energie meer van, de kick van het ondernemen verdween. We deden minder gekke dingen samen en mijn interesse ging steeds meer uit naar koken. Na lang beraad besloten we het bedrijf te verkopen. Dat bood mij de kans om mijn passie te volgen en iets met eten en drinken te gaan doen. Maar wat precies, dat wist ik nog niet.’

Drie auditierondes tijdens de bedrijfsovername

Tijdens de onderhandelingen over de bedrijfsovername, meldde Van Berkel zich op aanraden van een vriendin aan voor MasterChef. ‘Ik werd zowaar uitgenodigd voor de audities en drie auditierondes verder kreeg ik te horen dat ik mee mocht doen. Inmiddels was mijn bedrijf verkocht en was ik in loondienst gegaan bij de nieuwe eigenaar. Zo kon ik klanten en kennis aan hem overdragen.’

Winnen en terug naar kantoor

Hij begon aan MasterChef met het idee dat hij zo’n 3 weken later wel weer terug op kantoor zou zitten. En dat liep heel anders. ‘Ik overleefde iedere eliminatieronde. Na 2,5 maand stond ik in de finale en die won ik ook nog eens! Tot de finale werd uitgezonden, moest ik stilhouden dat ik gewonnen had. Ik ging gewoon terug naar kantoor om klanten over te dragen en hield het stil. Mijn ouders en vrouw wisten het, verder niemand. Ik heb die tijd gebruikt om goed na te denken over wat ik zou gaan doen: een restaurant beginnen, kookworkshops geven, er waren zo veel opties. Dat moet je allemaal zelf bedenken, daar word je na de winst niet in begeleid.’

Andere branche: kookboek in eigen beheer uitgeven

Van Berkel besloot als culinair ondernemer te gaan werken. Voordat hij ging denken aan een eigen restaurant, wilde hij eerst meer ervaring opdoen. Hij besloot een kookboek te maken met recepten die geïnspireerd waren op signatuurrecepten van bekende sterrenchefs.

Zo kunnen mensen thuis een maaltijd van topkwaliteit bereiden. ‘Ik ben met uitgevers om de tafel gaan zitten. Alleen we kwamen er niet uit. Ik had andere ideeën over het boek dan zij. Daarom heb ik besloten het prijzengeld van MasterChef te gebruiken om het kookboek in eigen beheer uit te geven.’

Het geheim van de chef

Van Berkel verzamelde een team goede mensen om zich heen en publiceerde na maanden van keihard werken het boek Het geheim van de chef. De lancering vond plaats in toprestaurant The Jane, in het bijzijn van een selecte groep journalisten en de chefs die aan het boek hadden meegewerkt. Iets wat hij voor zijn deelname aan MasterChef niet voor mogelijk had gehouden. ‘Als je geen energie meer krijgt van je onderneming, stop er dan mee. Je eet jezelf op als je iets blijft doen wat je niet leuk vindt. Je komt moe thuis, krijgt snel kwaaltjes. Durf te kiezen om eruit te stappen en ga doen wat je echt leuk vindt. Natuurlijk besef ik me dat mijn verhaal uitzonderlijk is. Maar iedereen kan de keuze maken die ik gemaakt heb.’

Lees meer over Bart en zijn nieuwe carriereswitch in zijn boek: www.ontdekhetgeheimvandechef.nl