Bedrijfsauto: kopen of leasen?

Of je nu een Tesla, Volvo V40 of Fiat 500 kiest als bedrijfsauto: je moet bepalen op welke manier je de nieuwe auto van de zaak gaat financieren. Is kopen voordeliger of past leasen beter bij jou als ondernemer?

Als je een bedrijfsauto wilt kopen, moet je rekening houden met het gebruik van de auto. Heb je een busje nodig, omdat je vaak veel spullen moet vervoeren? Of ben je juist op zoek naar een representatieve zakelijke auto? Als je eenmaal duidelijk hebt wat voor soort auto jij zoekt, moet je de volgende keuze maken: ga je de auto kopen of leasen? Wat voor jou de beste optie is, hangt helemaal af van jouw situatie. Wij hebben de belangrijkste voor- en nadelen van beide opties puntsgewijs voor je op een rijtje gezet. 

Aanschafkosten bedrijfsauto

Wat veel ondernemers een groot nadeel vinden van kopen, is dat ze in één keer een groot bedrag moeten investeren. Als je least betaal je een vast bedrag per maand. Zo kun je wel in een nieuwe auto rijden, zonder in één keer hoge kosten te hebben. 

Mate van vrijheid

Als je least zit je vaak vast aan een contract van enkele jaren. Ook als het financieel even minder gaat of als je de auto niet meer nodig hebt. Een gekochte auto geeft meer vrijheid. Koop je jouw bedrijfsauto, dan kun je deze van de hand doen wanneer je wilt.

Kosten voor kilometers

Daarnaast kan de leasemaatschappij je een maximaal aantal kilometers opleggen. Ga je daar overheen, dan moet je extra betalen. Daar hoef je natuurlijk geen rekening mee te houden wanneer je jouw bedrijfsauto gekocht hebt.

Onderhoudskosten

Als je een auto koopt, dan draag jij alle financiële verantwoordelijkheid. Gaat er iets stuk of valt de grote beurt heel duur uit? Dan zijn de kosten allemaal voor jou. Dit is ook het geval bij financial lease. Financial lease komt neer op koop op afbetaling. Jij wordt eigenaar van de auto en betaalt per maand een bedrag af aan de leasemaatschappij. Gaat er iets stuk, dan kun je niet bij hen aankloppen.

Gebruiksintensiteit

Een zakelijke auto kopen is een aantrekkelijke optie wanneer je van plan bent langer met de auto te doen. Bijvoorbeeld wanneer je een bedrijfsbusje gaat kopen, waarbij je verwacht dat deze zeker 10 jaar gebruikt gaat worden. In dat geval is 10 jaar in een gekochte bus rondrijden goedkoper dan 10 jaar een bus leasen.

Belastingvoordeel

Bij koop en financial lease staat de auto op je balans. In deze gevallen mag je de auto afschrijven. Dat betekent dat je het aankoopbedrag, verspreid over de jaren waarin je de auto gebruikt, van jouw winst af mag trekken. Soms heb je ook recht op investeringsaftrek. Dit geldt alleen niet voor personenauto’s.

Operational lease

Wil je je nergens zorgen over hoeven maken? Dan is operational lease waarschijnlijk de beste optie voor jou. Dit komt erop neer dat je de auto voor langere tijd, doorgaans enkele jaren, huurt. Bij deze leasevorm zitten reparaties, onderhoud, verzekeringen en wegenbelasting vrijwel altijd al in het maandbedrag inbegrepen. Dit betekent wel dat het maandbedrag fors kan zijn.

Zakelijke autoverzekering

Ga je een zakelijke auto kopen of kies je voor financial lease? Denk er dan ook aan dat je een goede autoverzekering[link naar productsite CB] afsluit. Zo voorkom je kosten bij autoschade. Bij operational lease is dit vaak al inbegrepen, maar check dit wel voor alle zekerheid. Kijk bij het afsluiten van de verzekering goed naar de dekking. Zeker wanneer het om een gloednieuwe auto gaat is het verstandig voor allrisk te kiezen. Dan loop je geen enkel risico en keert de verzekeraar zelfs uit als je zelf schade aan je auto veroorzaakt.