Crowdfunding: waar moet je beginnen?

De populariteit van crowdfunding als financieringsvorm voor een eigen bedrijf stijgt ieder jaar. En daarmee is ook het aanbod van crowdfundingplatforms in korte tijd flink gegroeid. Hoe moet je beginnen en welk platform past het beste bij jouw financieringsvraag?

In 2017 is in Nederland 223 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat blijkt uit cijfers van Crowdfundingcijfers.nl. Dat is een groei van 31% ten opzichte van 2016, toen 170 miljoen euro werd opgehaald. In 2017 werden meer dan 5.300 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd.

Waar kan ik terecht?
Omdat deze financieringsvorm de laatste jaren dus steeds populairder is geworden, is er een oerwoud ontstaan van crowdfundingplatforms. Kickstarter, Crowdaboutnow, Leapfunder en Collin Crowdfund zijn de bekendste platforms. Toch kan het zijn dat jouw start-up of bedrijf niet aanslaat op deze grote sites, en juist wel op een laagdrempeliger platform. Daarom is het aan te raden om de checklist van Crowdfundwijzer in te vullen. Het kan je via een paar vinkjes een aantal platforms aanraden waar je echt bij past.

Gaat het je vooral om financiering of wil je naast funding ook maatschappelijke betrokkenheid creëren? Hoeveel financiering zoek je in totaal? En hoeveel wil je via crowdfunding binnenhalen? In welke branche ben je actief? Deze en tal van andere vragen leiden jouw uiteindelijk naar een shortlist van platforms die passen bij jou vraag.

Meer dan alleen geld
Het kenmerk van crowdfunding is dat een grote groep mensen ieder een klein bedrag inbrengen om een project of onderneming te financieren. Daarom is deze vorm van financieren vooral bedoeld voor bedragen tot negentigduizend euro, het gemiddelde bedrag dat via crowdfunding wordt opgehaald. Naast geld levert deelname aan crowdfunding nog veel meer op: een publieksvriendelijk product met een grote groep ambassadeurs die direct belang hebben bij het slagen van jouw onderneming. En – wanneer het goed ingezet wordt – kan crowdfunding ook handvatten bieden voor marketing, kennis- en het delen van contacten.

Benieuwd naar andere manieren om de start of uitbreiding van je bedrijf te financieren? Vraag hier de minigids ‘9 manieren om je bedrijf te financieren’ aan. Je ontvangt een link in je mail, waarmee je de gids kosteloos kunt downloaden.

Naar de downloadpagina