Zo word je zzp’er

Zzp’er; iedereen lijkt het tegenwoordig te zijn. De voordelen klinken aantrekkelijk: je hebt veel vrijheid om je eigen tijd in te delen bijvoorbeeld. En als de zaken goed gaan, merk je dat al gauw in je portemonnee. Toch komt er veel kijken bij een bestaan als zelfstandige. Hoe zet je je éénmansbedrijf goed op? Een checklist voor iedereen die zzp’er wil worden.

Samengevat: eenvoudig is een leven als zzp’er niet. Je moet veel, zo niet alles, zelf doen. Je moet zelf keuzes maken, zelf je administratie optuigen, je eigen plan voor je leven trekken en zelf acquireren. Dat vraagt veel van je. Daarnaast moet je jezelf, je partner of gezin en je bedrijf tegen kleinere en grotere risico’s beschermen. Start je net op als zzp’er, dan helpen deze 8 aandachtspunten je op weg.

1 – Begrijp de Belastingdienst

Elke zelfstandige professional krijgt met de Belastingdienst te maken. Als ondernemer moet je omzetbelasting (btw) betalen. Dat kan maandelijks, per kwartaal of in sommige gevallen jaarlijks. Het vergt in elk geval een goede administratie. Daarnaast heeft het zelfstandig ondernemerschap gevolgen voor de inkomstenbelasting.

Voor al deze zaken kun je een accountant inschakelen. Toch is het verstandig om zelf een basiskennis te hebben van de regelgeving rondom belastingheffing. Om die uit te leggen, organiseert de Belastingdienst in samenwerking met de Kamer van Koophandel speciale avonden, waarin je informatie krijgt en je vragen kunt stellen over wat voor jou van toepassing is. Controleer wanneer die avond bij jou in de buurt wordt gehouden.

2 – De belangrijkste verzekeringen voor ondernemers

Zzp’er ben je voor eigen rekening en risico. Toch is het onverstandig om maximaal risico te nemen. Zorg er dan ook voor dat je goed verzekerd bent. Sommige verzekeringen worden zelfs door je opdrachtgevers verplicht gesteld.

Breng zelf de risico’s en maatregelen in beeld.

Doe de risicoscan

3 – Regel je pensioen

Als zelfstandige professional heb je na je 67e alleen recht op een AOW-uitkering. Denk daarom ook op tijd na te denken over je aanvullende pensioen.

4- Bescherm je inkomen

Wat moet je doen als je een ongeluk krijgt, een tijdje geen werk hebt, of ineens zwanger wordt? Als zelfstandig professional zijn de financiële gevolgen daarvan groter in vergelijking met iemand in loondienst. Je kunt je tegen deze risico’s verzekeren.

5 – Nalatenschap

je wilt er liever niet aan denken, maar wat gebeurt er met jouw goedlopende bedrijf wanneer je iets overkomt? Je wilt niet dat je nabestaanden niet weten wat ze moeten doen of hoe jij de boel draaiende houdt. Denk daarom goed na over het inkomen van je partner of kinderen na je dood. En over hoe je je onderneming overdraagt.

6 – Carrière maken als zelfstandig professional

Een persoonlijk ontwikkelplan? Functioneringsgesprekken? Trainingen of cursussen? Dat hoeft als zelfstandige niet meer. Maar hoe ontwikkel je jezelf als je altijd weer voor soortgelijke opdrachten wordt gevraagd? Waar moet je op letten bij het carrière maken als zelfstandig ondernemer? Denk dan ook goed na over je eigen ontwikkeling als zelfstandige.

7 – Groeien als zelfstandig ondernemer

Wat als je ineens werk te veel hebt? Ga je dan nadenken over iemand die je werk uit handen kan nemen? Wil je personeel of huur je andere zzp’ers in? Denk hier goed over na nog voor je de opdrachten niet meer aan kunt.

8 – Mobiliteit voor zelfstandig professionals

Als ondernemer maak je waarschijnlijk veel zakelijke kilometers. Waar moet je als beginnende zelfstandige op letten? Hoe kun je dat het voordeligst voor jezelf regelen? En rijd je dan in een privé auto of toch zakelijk, of is lease een beter optie? En hoe zit het met de aftrekbaarheid van fietskosten?