Beleidsadviseur Sociale Zekerheid bij Achmea

Ben jij een ondernemer? Een goede voorbereiding is het halve werk

De ondernemer maakt de onderneming. Walter Lammerse, beleidsadviseur sociale zekerheid bij Achmea, legt uit hoe een echte ondernemer zijn bedrijf start en vervolgens doorontwikkelt.

Er zijn momenteel ruim 1.000.000 zzp’ers op de arbeidsmarkt. In de afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld veel mensen in de thuiszorg zelfstandig verder gegaan, door bezuinigingen. Ze beheersen hun vak en werken vanuit een persoonsgebonden budget. Maar zijn ze ook bezig met de toekomst? Met hoe ze zich willen en kunnen onderscheiden? Als je zzp’er bent, hoef je nog geen ondernemer te zijn. 

Je kunt vanuit verschillende situaties een eigen bedrijf beginnen. Wat voorbeelden:

  • Uit loondienst. Dat kan zijn omdat je op eigen benen wil staan of met jouw revolutionaire idee de markt denkt te veroveren. Het kan ook zo zijn dat het noodgedwongen is: je komt op straat te staan en laat je inhuren als zzp’er.
  • Als zzp’er in een vrije beroepsgroep, zoals artsen en fysiotherapeuten. Zij werken meestal in een maatschap.
  • Als scholier met een passie. Voor het maken van websites bijvoorbeeld. Of scholieren die in de weekenden optreden als dj en het professioneler besluiten aan te pakken. 

Wat is de basis voor een stabiel bedrijf?

In mijn ogen zijn de echte ondernemers, ondernemers die denken in mogelijkheden en innoveren. Die voorbij de risico’s kunnen en durven kijken. Van hard werken word je niet snel slechter, maar ondernemen is iets anders dan hard werken of heel goed zijn in een vak. Als ondernemer heb je je ingeschreven bij de KVK, heb je een businessmodel opgesteld – dat je hebt laten controleren door bank, vrienden en familie – en ben je in het begin vooral bezig met ervoor zorgen dat die eerste nota daadwerkelijk wordt betaald. Kortom, je bent niet zomaar begonnen. Dat onderscheidt de echte ondernemers van de vaklieden.

Ook al nagedacht over ziekte?

Echte ondernemers zijn in de eerste fase al bezig met de toekomst, en met de risico’s die zij lopen. Stel, je slaat tijdens het mountainbiken over de kop en zit lange tijd ziek thuis. Dan ben je overgeleverd aan de bijstand, tenzij je zelf iets anders hebt geregeld. Een medewerker heeft een sociaal vangnet en krijgt minstens 70% van zijn loon doorbetaald, maar dat heb je als ondernemer niet. Er zijn veel ondernemers die pensioen en verzekering in de eerste fase overslaan. Terwijl dergelijke verzekeringen niet duur hoeven te zijn. Zo bestaan er ook startersregelingen. Een ongeval schuilt tenslotte in een klein hoekje. En een echte ondernemer is hierop voorbereid.