Je uurtarief bepalen: vergeet je verzekeringen niet

Je uurtarief als zzp’er wordt door veel factoren bepaald: je ervaring, je expertise, de concurrentie. Maar ook wat je opzij legt voor je pensioen en andere vaste lasten. Toch vergeten veel zzp’ers 1 belangrijke factor: de verzekeringen van je bedrijf. Erica de Bruyn is adviseur schadeverzekeringen voor ondernemers bij Centraal Beheer en legt uit wat de invloed van verzekeringen is op jouw uurtarief.

AOV

1 van de belangrijkste verzekeringen voor je bedrijf is natuurlijk de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekering helpt je te voorkomen dat je in financiële problemen raakt wanneer je bijvoorbeeld ziek wordt of een ongeval krijgt en niet meer kunt werken. Zo’n verzekering kost je gemiddeld genomen een paar honderd euro per maand. Maar daarmee bescherm je jezelf wel tegen mogelijke financiële problemen bij arbeidsongeschiktheid.

Let op: een privéverzekering dekt meestal geen financiële schade door activiteiten die je voor je bedrijf doet. Voor je bedrijf heb je vaak aparte verzekeringen nodig.

Ook al aan deze risico’s gedacht?

Er zijn andere verzekeringen waar je misschien niet zo snel aan denkt, die ook onder vaste lasten vallen. En die dus effect hebben op de hoogte van je optimale uurtarief. Denk aan:

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
    Je bent aan het werk en veroorzaakt een ongeluk, waardoor een ander gewond raakt. Of je veroorzaakt per ongeluk schade aan het eigendom van 1 van jouw klanten. Dan valt er mogelijk een claim op de mat die kan oplopen tot wel duizenden euro’s. Een bedrijfsaansprakelijk-heidsverzekering beschermt je tegen deze financiële gevolgen.
  • Bedrijfsmiddelenverzekering
    Is door waterschade een deel van jouw opslagruimte niet meer bruikbaar? Inbrekers hebben jouw hele assortiment vernield? Of is jouw computer gestolen? De oplossing: een bedrijfsmiddelenverzekering. Deze verzekering dekt financiële schade aan inventaris, goederen, gereedschap en materiaal.
  • Brand- en bedrijfsschadeverzekering
    Door fikse schade aan jouw werkruimte kun je voorlopig niet verder. En dus ook niets verdienen. Met een brand- en bedrijfsschadeverzekering voorkom je dat je daardoor in de financiële problemen komt. Deze verzekering biedt met name uitkomst voor zzp’ers en bedrijven die vanuit een vaste locatie werken.


De verzekeringen in de praktijk

Stel je runt een kleinschalige winkel met een omzet van € 50.000,-. De waarde van je inventaris is € 50.000,- en de goederenwaarde € 20.000,-. Voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering betaal je dan een jaarpremie die al snel rond de € 130,-(exclusief assurantiebelasting) ligt. De exacte premie is afhankelijk van loonkosten, bedrijfsomzet en bedrijfsactiviteiten. Voor de bedrijfsmiddelenverzekering betaal je een jaarpremie van zo’n € 322,- (exclusief assurantiebelasting) op basis van de inventariswaarde en waarde goederen. Tot slot komt in dit geval de jaarlijkse premie voor je brand- en bedrijfsschadeverzekering, die afhankelijk is van bedrijfsomzet en bedrijfsactiviteiten, uit op € 76,50 (ook exclusief assurantiebelasting). Houd jij met al deze kosten rekening bij het bepalen van jouw (uur)tarief?

Scan je risico’s

Doe een risicoscan om de grootste risico’s voor jouw werk te ontdekken. Die geeft een lijst van risico’s en benodigde verzekeringen. Welke verzekering je het beste kunt gebruiken, verschilt per branche, per beroep en zelfs per persoon.