10 tips om stormschade te voorkomen

Een storm kunt u niet voor zijn, maar veel schade vaak wel. Wat kunt u als Vereniging van Eigenaren (VvE) doen om stormschade te voorkomen? Met deze tien tips van onze schade-experts is iedere VvE voorbereid op harde windstoten.

1. Zorg voor voldoende reserves

Heeft uw VvE voldoende geld in kas om het gebouw te laten onderhouden? Goed onderhoud zorgt er namelijk voor dat u minder snel schade heeft bij storm.

2. Neem schade op in het reglement

Leg in het reglement vast hoe u omgaat met eventuele schade. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van een aannemer die Centraal Beheer voorstelt? Of werkt u liever met een eigen aannemer? Deze keuze bepaalt namelijk hoe de rekening van de aannemer betaald wordt.

3. Controleer goten en afvoeren

Zorg dat alle bewoners plantenbakken die aan het balkon hangen weghalen. Zet ze bij voorkeur binnen. Geen ruimte? Zet ze dan op de vloer van het balkon tegen het gebouw aan.

4. Controleer plantenbakken van balkons

Zorg dat alle bewoners plantenbakken die aan het balkon hangen weghalen. Zet ze bij voorkeur binnen. Geen ruimte? Zet ze dan op de vloer van het balkon tegen het gebouw aan.

5. Maak balkons leeg

Vraag bewoners dakterrassen of balkons zoveel mogelijk leeg te halen. Dit geldt ook voor meubilair. Geen ruimte om het binnen te zetten? Maak het dan vast aan het hek van het balkon.

6. Zet losliggende dingen op hun kop

Hebben bewoners geen ruimte om potten binnen te zetten? Een alternatief is om dingen op de kop zetten. Zo kan de wind er geen vat op krijgen.

7. Berg waslijnen op

U staat er misschien niet bij stil, maar waslijnen kunnen bij storm levensgevaarlijk zijn. Zorg dat iedereen ze opbergt of heel goed vastzet.

8. Houd bomen gezond

Bomen met dode of loshangende takken vormen een groot gevaar bij storm. Storm op komst? Laat dode en loshangende takken tijdig verwijderen.

9. Houd ramen en deuren gesloten

Zorg dat alle ramen en deuren gesloten zijn. Van alle woningen, maar ook van de gemeenschappelijke ruimtes (trappenhuis, entrée, zolder). Zo voorkomt u dat een windvlaag grip krijgt op een open raam of deur.

10. Maak een rondje om het gebouw

Het is verstandig om voor een storm een rondje te maken in en om het gebouw, zo kunt u schade voorkomen. Zet lossen dingen binnen, zoals plantenbakken, tuinmeubelen, en fietsen. Vergeet ook niet om de zonnewering in te draaien. Werp indien mogelijk een blik op het dak en let daarbij op los liggende zaken of afwijkingen.

Toch stormschade? Meld hier uw schade