5 misverstanden over aansprakelijkheid


Je hebt een eigen onderneming. Dus ben je eigen baas. Je bent vrij – vrij om te kiezen welk werk je doet. En hoe je het doet. En wanneer. Maar je bent ook verantwoordelijk. Je moet je werk goed doen voor je klant. En maak je per ongeluk schade? Dan moet je dat goedmaken. Denk bijvoorbeeld aan schade aan de spullen van een klant. Of bij een klant thuis. Heb jij jouw aansprakelijkheids-verzekering voor het bedrijf (AVB) geregeld? Waarom zou je eigenlijk? Nou, soms loop je risico. En tegen sommige risico’s kun je je beter verzekeren.

Misverstand 1: Ik ben al particulier voor aansprakelijkheid verzekerd

Ben je zzp’er? En werk je vanuit huis, met je laptop? Dan ben je niet genoeg verzekerd met alleen een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (de bekende WA-verzekering). Er is een heel serieus verschil tussen wat je als persoon kapot maakt, en wat jij als ondernemer stuk maakt. Ben je aan het klussen bij een klant thuis? En maak je per ongeluk iets kapot? Dan keert jouw particuliere verzekering niets uit. Onderzoek daarom altijd welke zakelijke aansprakelijkheidsverzekering jij nodig hebt. En lees hier waar je op moet letten als je zo’n verzekering kiest.

Misverstand 2: Ik stuur klanten algemene voorwaarden; dat is toch genoeg?

Het is slim om algemene voorwaarden te maken. Bijvoorbeeld over hoe snel je levert. En hoe jij werkt. Dat helpt je om sommige risico’s af te dekken. Dat lijkt misschien wat achterdochtig. Toch is het goed om te doen als je een zakelijke afspraak maakt. Jij en je klant willen geen gedoe achteraf. Toch zijn algemene voorwaarden vaak niet genoeg. Je kunt bijvoorbeeld opschrijven dat je jezelf niet aansprakelijk laat stellen voor schade. Bijvoorbeeld voor schade door jouw product of dienst. Een rechter (we duimen dat dat niet nodig is!) kan zo’n claim verwerpen. Bijvoorbeeld omdat het toch wel jouw schuld is. Vraag daarom om hulp, aan jouw boekhouder of een juridisch adviseur.

Misverstand 3: Een rechtsbijstandverzekering beschermt mij tegen schadeclaims

Nu we het toch over de rechter hebben… Stel dat je voor de rechter komt. Dan helpt jouw rechtsbijstandverzekering je toch? Daar betaal je toch premie voor? Zeker, een rechtsbijstandverzekering helpt je met juridische bijstand. Bijvoorbeeld als je wordt aangeklaagd voor schade. Dan betaalt de rechtsbijstandverzekering de kosten van jouw advocaat. Ben je toch echt zelf de oorzaak van jouw schade? Dan betaalt de rechtsbijstandverzekering niet de schadevergoeding voor de geleden schade. Die moet je in de meeste gevallen zelf betalen. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven kun je die schade wel dekken. Let dus goed op als je je verzekering afsluit.

Misverstand 4: Ik heb nog nooit schade gemaakt. Dus ik heb geen aansprakelijkheids-verzekering nodig

Misschien denk je wel: in mijn werk loop ik geen risico’s. Bijvoorbeeld als je interim-manager bent. Of als je creatieve dingen doet. Dan is die kans op schade best klein. Toch weet je het nooit zeker. Stel dat je bij de koffieautomaat struikelt. Dan kan je hete koffie net over een duur schilderij heen vallen. Of iemand struikelt over je laptoptas. Dan moet jouw bedrijf de schade betalen. Dus: weet je echt zeker dat je geen risico loopt?

Misverstand 5: De premie is erg hoog

Je kunt denken: ‘dat overkomt mij niet.’ Of: ‘mijn opdrachtgever zal mij niet aansprakelijk stellen.’ Denk er niet te makkelijk over. De kans op schade kan natuurlijk klein zijn. Maar wat als de schade echt groot is. Als 1 op 1.000 zzp’ers een schade van een miljoen euro maakt… Dan ben je blij als je verzekerd bent. En dat ben je al vanaf een paar tientjes per maand. En bovendien: hoe kleiner de kans, hoe lager de premie.