Dé 5 trends waar zzp’ers rekening mee moeten houden

Het jaar is een maand oud en zzp’end Nederland is vol aan de bak. Tijd om even stil te staan bij de trends waar jij als zzp’er dit jaar mee te maken krijgt. Marc Bijwaard is Business Development Manager bij Centraal Beheer en helpt zzp’ers dagelijks bij het maken van de juiste keuzes. Zijn vijf trends waar zzp’ers van kunnen profiteren:

Alles wordt flexibel

Flexibel werken is niets nieuws meer. De komende jaren wordt het zelfs onmisbaar. Ook bedrijven die tot voor kort alleen met vaste werknemers werkten, huren nu externen in of gaan dat doen. Maar de trend is breder dan alleen het inhuren van externen. Bedrijven passen hun secundaire arbeidsvoorwaarden voor vaste werknemers aan. Zo kunnen de werknemers bijvoorbeeld zelf hun secundaire voorwaarden samenstellen. Wil je extra vrije dagen of minder werken? Of liever sparen voor een sabbatical of meer pensioen?

Tip: Voor organisaties is flexibiliteit belangrijk. Meer flexibiliteit betekent meer keuzevrijheid. Dat vereist meer zelfredzaamheid. Als zzp’er moet je daar zelf vorm aan geven. Denk goed na over je eigen keuzes.

Groeien doe je zelf

Als zelfstandig professional begin je meestal vanuit een expertise. Je hebt bijvoorbeeld ergens veel verstand van en kunt je hierin onderscheiden. Dat maakt je aantrekkelijk voor klanten, die die expertise niet in huis hebben. Maar een expertise heeft een keerzijde: het kan ook een comfortzone worden.

Tip: Denk goed na over hoe je jezelf wilt ontwikkelen als zzp’er. Als zelfstandige stel je zelf doelen voor je professionele ontwikkeling. Schrijf bijvoorbeeld een ondernemingsplan waarin je schetst waar je over één, drie en vijf jaar wilt staan als zelfstandig ondernemer. Loop die geregeld langs met jezelf, je partner, vrienden of een zakelijk coach.

Samenwerken in netwerken

Samenwerken kan een uitdaging zijn, het heeft wel de toekomst. Steeds meer organisaties en bedrijven werken via online platforms samen met externe professionals, die ook steeds beter te vinden zijn. Veel succesvolle bedrijven die met zelfstandig professionals samenwerken, noemen zichzelf nu netwerkorganisaties.

Tip: Het is goed om als zzp’er te leren samenwerken in netwerkverband. Bijvoorbeeld met andere zelfstandigen. Samen weet en kun je meer dan alleen. Organiseer een groep zzp’ers om je heen, waarmee je kunt samenwerken en sparren. Dat houdt je scherp en maakt je sterker.

Onderscheid op werkvloer vervaagt

Werkgevers beschouwen zzp’ers steeds vaker als alternatief voor een vast dienstverband. Ze zijn namelijk snel en gericht in te zetten voor een project of klant, omdat ze hun expertise goed beheersen. Nu veel bedrijven zich ontwikkelen tot netwerkorganisaties, vervaagt het onderscheid tussen zelfstandige professionals, werknemers, trainees en gedetacheerden op de werkvloer. Iedereen werkt mee met dezelfde inzet.

Tip: Wat voor bedrijven geldt, geldt andersom ook: langere tijd meedraaien in een organisatie zal steeds normaler worden. Maak daarom een keuze. Stel jezelf vragen als: hoe goed werk ik samen met een leidinggevende? Hoeveel houd ik van onafhankelijkheid in mijn werk? Wat zijn mijn zwakke kanten als zelfstandige? Kan en wil ik wel voor langere tijd vastzitten aan een klus?

Thuis combineren met een flexwerkplek

Veel zelfstandige professionals hebben geen vaste werkplek. Voor hun werk hebben ze aan een laptop en een telefoon genoeg. Bijna de helft van de zzp’ers werkt over het algemeen thuis. Grofweg een derde huurt een kantoor of flexwerkplek. Voor de meesten geldt bovendien dat hun werklocaties per dag verschillen: soms bij de klant, soms thuis en soms in een koffietentje.

Tip: Vraag jezelf af wat jij het prettigst vindt en wat je nodig hebt. Werk je het liefst alleen en in stilte? Heb je andere mensen om je heen nodig? Heb je thuis de rust om te werken? Een werkplek huren kan heel goed zijn voor je netwerk.

Flexwerkplek proberen? Kom dan gerust eens werken in het Ontmoetingsgebouw van Centraal Beheer in Apeldoorn. Je werkplek en de koffie en thee zijn gratis. Je parkeerplaats ook. Ontbijt of lunch koop je in het restaurant. Reserveer snel je plek. Je bent van harte welkom.