6 aandachtspunten bij het afsluiten van een AVB

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) verzekert ondernemers. Het gaat hier om schade die je als ondernemer maakt. Schade aan dingen bijvoorbeeld, maar ook aan mensen. Het gaat hier wel om onbedoelde schade, die niet het gevolg is van het uitoefenen van je beroep. Waarom je zo’n verzekering als zzp’er nodig hebt? Simpel: schade die jij veroorzaakt, brengt jouw bedrijf mogelijk in gevaar. Als je aansprakelijk wordt gesteld, kan dat veel geld kosten. We zetten 6 aandachtspunten bij het afsluiten van een AVB voor je op een rij.

1. Particuliere aansprakelijkheidsverzekering is niet genoeg

Veel startende zzp’ers denken dat ze aan een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (of WA-verzekering) genoeg hebben. Dat klopt niet: als zzp’er heb je een aansprakelijkheidsverzekering bedrijven nodig. Alleen daarmee ben je gedekt voor schade als ondernemer.

2. Kies één verzekeraar

Je kunt je AVB afsluiten bij dezelfde verzekeraar als je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Dit levert vaak korting op je premie op. Deze tip geldt ook voor aanvullende verzekeringen, zoals de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dan heb je één adres voor schade. Wel zo gemakkelijk.

3. Zorg voor goede bedrijfsomstandigheden

Het risico bedrijfsaansprakelijkheid is breed. Grote bedrijven hebben andere risico’s dan zzp’ers. En ook zelfstandige ondernemers zijn er in soorten en maten. Het maakt uit of je thuis werkt, veel bij de klant komt en in hoeverre je met anderen samenwerkt. Ook maakt het uit of je producten maakt of juist diensten levert. Hoe dan ook: je hebt goede werkomstandigheden nodig voor je bedrijf. Het Verbond van Verzekeraars heeft een folder met tips voor ondernemers om bedrijfsaansprakelijkheid te voorkomen.

4. Zorg dat collega-zzp’ers goed verzekerd zijn. 

Werk je vaak samen met andere zzp’ers? Check dan of hun bedrijfsaansprakelijkheid ook goed verzekerd is. Vraag de zzp’ers met wie jij werkt om dat op papier te zetten. Daarmee bescherm je jezelf.

5. Let op extra dekkingen

Niet alle schade wordt gedekt met een bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering. Voor sommige schade is extra dekking nodig. Neem bijvoorbeeld zuivere vermogensschade – dat is een vorm van financiële schade, die ontstaat als een bedrijf door jouw toedoen omzet misloopt. Ook is werk dat plaatsvindt onder jouw toezicht vaak niet gedekt. Dit geldt ook voor verkeersschade die met de bedrijfswagen wordt veroorzaakt. Voor dit soort zaken kun je extra verzekeringen afsluiten. Klik hier voor een lijst van aansprakelijkheden waar je als zzp’er mee te maken kunt krijgen. Laat jezelf informeren en onderzoek of je deze extra dekkingen nodig hebt voor jouw bedrijf.

6. Besluit of je een beroepsaansprakelijkheids-verzekering nodig hebt

Een andere, aanvullende verzekering, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekert je als ondernemer tegen schade die je maakt bij de uitoefening van je beroep. Denk aan schade als gevolg van een slecht advies. Of denk aan een fout bij het uitoefenen van je vak. Voor sommige beroepen is deze verzekering verplicht. Lees hier of je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt.