Modelovereenkomsten: hoe zien die eruit?

Als zzp’er of freelancer moet je gebruik gaan maken van modelovereenkomsten om je zelfstandigheid aan te tonen. Welke overeenkomsten zijn er en hoe zien die eruit?

De VAR-verklaring is vanaf 1 mei 2016 vervangen door een modelovereenkomst. Daarin staat dat het gaat om een werkovereenkomst tussen de zzp’er en diens opdrachtgever, en niet tussen een opdrachtgever en een medewerker in loondienst. Ook bevat de overeenkomst regels waar je als zzp’er aan moet voldoen. 

Werken met een modelovereenkomst

De nieuwe regels rondom de VAR-verklaring gaan officieel in per 1 mei 2016, maar er geldt een overgangsfase van een jaar. Dit betekent niet dat je nog een jaar stil moet zitten. Bij controle zal de Belastingdienst je een waarschuwing geven zonder boete. Zorg dat je zo snel mogelijk werkt met een modelovereenkomst. Wanneer je als zzp’er of freelancer met een van deze modelovereenkomsten werkt, dan weet je zeker dat je weet je zeker dat je de juiste zaken met je opdrachtgever hebt afgestemd.

Algemene modelovereenkomsten

De Belastingdienst, VNO-NCW en MKB Nederland hebben samen algemene modelovereenkomsten opgesteld. Een algemene modelovereenkomst kun je gebruiken wanneer je bijvoorbeeld via een intermediair werkt en er geen direct toezicht is. De algemene modelovereenkomsten kun je hieronder downloaden. (pdf): 

Modelovereenkomsten voor branches of beroepsgroepen

Deze modelovereenkomsten zijn opgesteld speciaal voor een bepaalde branche of beroepsgroep. Van bouwvakker tot huisarts en van architect tot kunstenaar. In een overeenkomst voor de bouw staat bijvoorbeeld dat een zzp’er niet de bedrijfskleding van zijn opdrachtgever mag dragen (maar eigen kleding) en gebruik moet maken van eigen gereedschap. Een ander voorbeeld: een zzp-vervoerder mag niet zomaar in een vrachtwagen van zijn opdrachtgever rijden. Enzovoort.

Op de site van de Belastingdienst vind je voorbeelden van modelovereenkomsten per branche of beroepsgroep.

Individuele overeenkomsten

De opdrachtgever en zpp’er kunnen in onderling overleg ook zelf een overeenkomst opstellen. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld een heel specifiek beroep hebt, bijvoorbeeld diskjockey of externe voorzitter. Lees hier aan welke voorwaarden je overeenkomst moet voldoen. Het is niet verplicht om je individuele overeenkomst te laten beoordelen door de Belastingdienst, maar het kan slim zijn om te voorkomen dat je naderhand alsnog loonheffing moet betalen of zelfs een boete krijgt.

Kijk voor voorbeelden van individuele overeenkomsten op de site van de Belastingdienst.