Blijven leren? Hoe doe je dat als zzp’er?

Een leven lang leren. Dat is de toekomst – en misschien zelfs al het nu. Leer je niet verder? Dan loop je het risico om ooit de boot te missen. Voor een zzp’er is bijleren nodig. De concurrentie zit namelijk niet stil. Of valt het eigenlijk wel mee? In dit artikel krijg je tips voor het kiezen van een training of cursus.

Tip 1: Zorg dat je bijblijft

Bijleren is steeds belangrijker op het werk. Als je in loondienst bent, dan zet je baas jaarlijks geld opzij voor jouw opleiding. Maar ook zzp’ers volgen trainingen en cursussen. Want juist als je zelfstandig bent, moet je zelf je kennis bijspijkeren. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau volgen zzp’ers minder vaak een opleiding dan werknemers. Toch groeit de groep zzp’ers die bijleert. De reden hiervoor is het gevoel dat veel zzp’ers hebben: je moet bijblijven. Wie getraind is, vindt gemakkelijker werk. Ben je dat niet? Dan krijg je misschien wel moeilijker opdrachten als zzp’er.

Werkgevers merken het: veel werknemers missen vaardigheden. Soms hebben werknemers dat zelf helemaal niet door. Ze doen hun werk toch goed? Waarom zou je dan een opleiding doen? Voor een papiertje? Of word je er juist beter van? En leer je niet veel meer van gewoon werken? Er zijn voors en er zijn tegens. Waarom kun je als zzp’er zonder extra opleiding?

 • Je leert vooral door je vak te doen. En door samen te werken met collega’s.
 • Een opleiding doe je niet in de baas z’n tijd. Het kost je geld maar ook tijd. In die tijd had je kunnen werken. Dus je kosten stijgen, terwijl je omzet daalt.
 • Ben je een flexibele zzp’er? Dan doe je misschien al ervaring op in verschillende branches. Zo leer je vanzelf al bij.

Maar er zijn ook voordelen aan opleidingen en cursussen:

 • Je doet nieuwe kennis op. Je leert nieuwe dingen.
 • Je wordt breder inzetbaar. Je krijgt een grotere kans op opdrachten.
 • Specialiseer je jezelf? Dan kun je een hoger tarief vragen.
 • Je kunt dingen leren die je misschien in de toekomst nodig hebt.
 • Je leert nieuwe mensen kennen. Je netwerk wordt groter.

Tip 2: Studeren kan overal en soms zelfs gratis

Opleidingen en trainingen zijn overal. Je kunt ze vinden bij trainingsbureaus, in het onderwijs en op het internet. Ook de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst bieden trainingen aan. Voorbeelden zijn de seminars ‘Goede start met de Belastingdienst’ en ‘Facebook zakelijk gebruiken’.

Er zijn ook gratis cursussen. Zoek eens naar MOOC’s op internet. MOOC betekent Massive Open Online Course. Dat zijn gratis internetcursussen die universiteiten aanbieden.

Tip 3: Wat moet je over tien jaar weten en kunnen?

Hoe weet je of je een cursus nodig hebt? Kijk dan eerst naar wat je doet; zijn er dingen die je wilt verbeteren? Je kunt ook vragen aan klanten of mensen met wie je samenwerkt wat zij denken. Hebben zij misschien tips voor jou als ondernemer? Kijk ook naar je toekomst. Wat wil je over tien jaar doen? Heb je daarvoor een extra opleiding nodig? Schrijf je sterke en zwakke punten op. En bedenk welke punten je wil aanpakken.

Andere tips:

 • Word lid van een branchevereniging of beroepsvereniging
 • Lees vaktijdschriften en blogs; lees ook buitenlandse artikelen
 • Spreek met vakgenoten over wat je doet en wil
 • Volg de voorlopers in je vak. Dat kan bijvoorbeeld via sociale media.

Tip 4: Investeren in studeren betaalt zich terug, in kennis en bij je belastingaangifte

Een opleiding kost tijd. Soms heb je overdag les en soms ook in de avond. Je moet het goed plannen. Het mooie is: als zzp’er ben je flexibeler dan iemand in loondienst. De tijd die je steekt in jouw opleiding, verdien je weer terug in je werk.

Studeren kost ook geld. Gelukkig kun je sommige kosten aftrekken van de belasting. Dat mag niet voor elke training of opleiding: het hangt af van de vraag waarom je voor een opleiding kiest. De Belastingdienst maakt verschil tussen privé-opleidingskosten en zakelijke opleidingskosten. Volg je bijvoorbeeld een opleiding voor iets wat je in de toekomst wilt kunnen? Dan kun je je privékosten aftrekken. Er is wel een drempel: de eerste 250 euro mag je niet aftrekken. En reiskosten en verblijfkosten zijn niet aftrekbaar. Let op: de uren van je opleiding mag je niet voor het urencriterium van je bedrijf meetellen. Volg je een opleiding of training voor je huidige beroep? Ook dan is er een belastingvoordeel. Dan kun je de kosten voor 73,5 procent (over 2016) of voor 80 procent (vanaf 2017) aftrekken. Eventuele reiskosten en verblijfskosten tellen dan wel weer mee.

Ga je een echt dure zakelijke opleiding volgen? Of heel veel seminars volgen en studiereizen maken? Dan kun je al je kosten boven een drempelbedrag van 4.500 euro volledig aftrekken. De belastingregels voor opleidingen zijn ingewikkeld. Wat mag is ook niet helemaal duidelijk. Vraag daarom altijd je boekhouder om raad.

Of je gaat studeren of niet: blijf nadenken over je toekomst! Je kunt sparen voor nu, voor bijvoorbeeld een studie. Maar spaar ook altijd voor later. Bijvoorbeeld voor je pensioen: heb je daar wel eens over nagedacht? Ben je bang dat je niet meer bij je geld kunt? Of wil je je spaargeld tijdens het sparen kunnen blijven opnemen? Dat kan. We helpen je graag bij het kiezen.