Wees arbeidsongeschiktheid een stap voor

Je kunt jezelf veel leed besparen door tijdig aan de bel te trekken

Voorkomen is beter dan genezen. Marieke* (30) weet daar alles van. Zij schakelde preventief de Ondernemersadvieslijn in. Dit om te voorkomen dat ze aanspraak moest maken op haar arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Arbeidsdeskundige Yolanda Jansen van Centraal Beheer begeleidde Marieke in dit traject. Hoe was dat?

Een energieke en hardwerkende vrouw, die een betere balans zoekt. Zo laat de casus van Marieke * (30) zich het beste omschrijven. Zo’n 5 jaar geleden werd deze jonge onderneemster compagnon van een culinair bedrijf, gerund door een goede kennis. ‘Niet zeuren, maar doorgaan’ was lange tijd het motto van Marieke. Ze werkte hard, mét resultaat. Het bedrijf groeide en tal van nieuwe kansen ontvouwden zich.

Geen goede samenwerking zorgt voor stress
De groei van de onderneming ging echter niet zonder slag of stoot. Door een gebrek aan structuur, geen duidelijke afspraken over verantwoordelijkheden én een verschil in persoonlijkheden, verliep de samenwerking tussen de 2 zakenpartners niet altijd soepel. “Dat ging vaak ten koste van Marieke’s energie- en stresslevel”, licht arbeidsdeskundige Yolanda Jansen toe. “En vorig jaar kwam op zakelijk gebied alles tegelijk. Er werd gewerkt aan een internationale uitbreiding van het bedrijf, terwijl tegelijkertijd een werknemer uitviel. Daardoor kwam er nog meer werk op de schouders van Marieke terecht.”

Preventief helpen om uitval tegen te gaan
Toen in het najaar van 2017 ook nog eens problemen in de privé-situatie ontstonden en haar relatie eindigde, was de maat vol. Marieke’s batterij liep in rap tempo leeg. De angst om uit te vallen groeide per week. Via de Ondernemersadvieslijn van Centraal Beheer kwam Marieke in contact met Yolanda. Kon zij haar niet preventief helpen? Voordat het te laat was en ze daadwerkelijk aanspraak moest maken op haar arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Grote impact op functioneren en geestelijk welzijn
Yolanda ging in gesprek met Marieke en bestudeerde haar probleemstelling zorgvuldig. Haar bevindingen? “Marieke bleek iemand te zijn met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast heeft ze de neiging om zichzelf wegcijferen en niet goed haar grenzen aan te geven. Door de situatie waar ze in zat, werden deze eigenschappen uitvergroot. Wat een grote impact had op haar functioneren en geestelijk welzijn.”

Blinde vlekken in eigen functioneren
Marieke’s angst om uit te vallen en (tijdelijk) arbeidsongeschikt te raken, was niet ongegrond.  Enkele jaren daarvoor zat de jonge onderneemster al eens overspannen thuis. Dit vanwege dezelfde zakelijke strubbelingen. Ook speelden toen problemen in de privésfeer een rol. “Daardoor vielen de blinde vlekken in haar eigen functioneren meer op”, licht Yolanda toe. “Wat weer een grote impact had op haar welzijn. Zelfs zó groot dat ze zich enige tijd ziek meldde en aanspraak maakte op haar arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat wilde ze nu koste wat het kost voorkomen.“

Sneller de signalen herkennen
Juist omdat Marieke al eens thuis had gezeten, herkende ze sneller de signalen. Yolanda: “Ze voorzag dat het niet goed met haar ging, en dat het anders moest. Vorige keer had ze veel gehad aan gesprekken met een bedrijfsadviseur en een persoonlijke coach. Haar hulpvraag aan ons was dit keer: zijn er praktische handvatten hoe ik met mijn eigen blinde vlekken om kan gaan? En met minder stress en meer plezier kan blijven werken?”

Natuurcoaching: wandelend werken aan je zelfontwikkeling
Yolanda’s advies voor Marieke’s vraagstuk? Natuurcoaching. “Dat houdt in dat je al wandelend in de natuur in gesprek gaat met een coach over je persoonlijke ontwikkeling. Een praktische vorm van coaching, op een laagdrempelige manier. Wat ik vaak zie, is dat ondernemers erg in hun hoofd zitten. Door deze vorm van wandeltherapie kom je letterlijk en figuurlijk weer in beweging”, aldus Yolanda.

Eigen grenzen leren herkennen én bewaken
En dus trok Marieke haar sportschoenen aan en ging op pad met een natuurcoach. Meerdere malen per week wandelde ze in de omgeving, verspreid over een periode van 4 maanden. Tijdens de sessies keken ze onder meer naar Marieke’s draaglast en draagkracht. Ook leerde ze haar eigen grenzen te herkennen én te bewaken. Ondertussen ging haar werk gewoon door. Yolanda: “Dat kon, juist omdat ze zich tijdig had gemeld en de situatie nog te overzien was. Met als bijkomend voordeel dat wat ze door de wandelsessies leerde direct in de praktijk kon toepassen.”

Regie over leven én werk weer terug
Inmiddels heeft Marieke de sessies met de natuurcoach afgerond. Hoe gaat het nu met haar? “Goed!”, zegt Yolanda tevreden. “Ze heeft een betere balans gevonden tussen emotie en verstand. Ook lukt het haar beter om in mogelijkheden te denken, in plaats van in problemen. Daardoor kreeg ze de regie over haar leven én werk weer terug. Ze sms’te me laatst nog, dat ze zo blij is dat ze weer energie heeft. Ik vind het heel krachtig van Marieke dat ze hulp zocht. Dat ze bereid was zich kwetsbaar op te stellen, de confrontatie aan te gaan en aan zichzelf te werken. Zodat ze zich (later) niet arbeidsongeschikt hoefde te laten verklaren. En daar is iedereen bij gebaat!”

Zo zorg je als ondernemer of zzp’er goed voor jezelf. Lees de tips van ondernemerscoach Johan Vogels.”

Lees meer over preventiediensten

* Wegens privacyredenen is Marieke een fictieve naam.