Ondernemers onder elkaar - Ondernemen en inkomen

‘Zorg voor een financiële buffer’

Veel ondernemers kiezen voor de vrijheid van een eigen bedrijf. Maar ondernemen kent ook risico’s. Misschien kom je zonder opdracht te zitten of je grote klant betaalt de facturen niet. Wat kun je doen om je inkomen op peil te houden?

De vrijheid van ondernemen kent een prijs: onzekerheid. Als ondernemer heb je niet de zekerheid van een stabiel inkomen. Je kunt maatregelen nemen waardoor je financiële tegenslagen makkelijker opvangt. Heb je niet al het geld dat binnenkomt direct nodig? Bouw dan een financiële buffer op, luidt het advies van de 47-jarige aannemer Robert Verbeek. “Ik zet netjes iedere maand geld opzij, mochten er onvoorziene dingen gebeuren. Ik heb van mijn vader en moeder geleerd: als je het niet hebt, moet je het ook niet uitgeven.”

 Ondernemersdroom

Een financiële buffer geeft rust. Volgens Esther Mallant, de 48-jarige eigenares van een P&O-adviesbureau, betekent dat misschien ook dat je als ondernemer buiten je comfortzone moet werken. “Het is belangrijk dat je rekent op mindere tijden. Als je echt kiest voor het ondernemerschap en je hebt mindere tijden, wees dan creatief en doe dan tijdelijk iets anders. Vervolgens ga je door met je ondernemersdroom.”

Interieurontwerper en verhuurder van flexwerkplekken Floor van den Broek (39) sluit zich aan bij de woorden van Esther. “Als je mindere tijden hebt, vind ik het helemaal niet erg om een klus aan te pakken die niet helemaal bij mijn werk of opleiding past.” Floor heeft zelf ook een tip. “Je kunt ook je uitgavenpatroon een tijdje aanpassen. Even geen kleding kopen, minder vaak uit eten. Gewoon even opletten op je uitgaven. Vind ik heel gezond om af en toe te moeten doen.”

Wil je informatie en tips over hoe je je inkomen op peil kunt houden?

Download onze minigids Ondernemen en inkomen