Auto, trein, of fiets: waar moet je als zzp’er op letten?

Als zzp’er ben je waarschijnlijk vaak onderweg. Naar je kantoor, naar een café om er je laptop open te klappen en natuurlijk naar klanten. Reizen hoort erbij, of het nu op de fiets, met het openbaar vervoer of in de auto is. Maar waar moet je precies op letten wanneer je als zelfstandig ondernemer kilometers aflegt? We zetten de mogelijkheden voor de mobiele ondernemer op een rijtje.

Zzp’er met de auto

Autorijden heeft veel voordelen: je komt altijd droog bij je klant aan, je bent nooit afhankelijk van reisroosters en het is relatief betaalbaar. Voor veel zelfstandige professionals is de auto een onmisbaar onderdeel in hun bedrijf. Er zijn verschillende manieren om de kosten voor zakelijk gebruik van een auto te dekken.

Zakelijk autorijden

Als je zakelijk auto wilt rijden, moet je er rekening mee houden dat alle kosten in de eerste instantie voor jouw rekening zijn: zowel aanschafkosten als onderhoudskosten. Ook moet je jaarlijks gaan afschrijven op de auto. Je kunt deze kosten (aanschaf, afschrijving, onderhoud en benzine) aftrekken van de belasting. Hoe meer je rijdt, hoe hoger de kosten, hoe meer profijt je ervan hebt.

Wil je zowel zakelijk als privé gebruikmaken van je auto? Dan heb je 2 opties.

  1. Zakelijk aanschaffen, privé gebruiken

Rijd je in je zakelijke wagen jaarlijks meer dan 500 kilometer privé? Dan krijg je te maken met de bijtelling. Dit werkt als volgt: bij elke auto hoort een wettelijk vastgesteld bijtellingspercentage. De hoogte van dat bijtellingspercentage is afhankelijk van de milieuvriendelijkheid van de auto. Hoe meer CO2 de auto uitstoot, des te hoger het bijtellingspercentage. De bijtelling bereken je door het bedrag van de cataloguswaarde van jouw zakelijke auto te vermenigvuldigen met het bijbehorende bijtellingspercentage. Over dat geldbedrag word je als zelfstandige professional belast.

Let op: de Belastingdienst controleert streng op het privégebruik van je auto. Als je niet hard kunt maken dat je je wagen slechts zakelijk gebruikt, kun je beter kiezen voor rijden in privé.

  1. Privé aanschaffen, zakelijk gebruiken

Je kunt je auto ook privé aanschaffen en daarmee zakelijk rijden. Dat werkt eenvoudig. Je betaalt geen bijtelling. En je kunt per gereden kilometer € 0,19 van de belasting aftrekken. Ook mag je de gebruikskosten en onderhoudskosten aftrekken van de belasting afhankelijk van de hoeveelheid zakelijk gebruik van je wagen.

Let op: hou een goede kilometeradministratie bij, waarin je de verhoudingen tussen de privé en zakelijke ritten kunt aantonen.

Als zzp’er een zakelijke auto leasen

Hou je niet van ingewikkelde administratie? Dan is leasen misschien iets voor jou. Het voordeel is dat je geen aanschafprijs hoeft te betalen en alleen vaste maandelijkse lasten hebt. Als je schade rijdt, ben je daarvoor verzekerd. Na een afgesproken periode (of een aantal gereden kilometers) verzorgt de leasemaatschappij een nieuwe wagen.

Tip: let wel op welke kosten je kunt aftrekken van de belasting, dit verschilt per leaseconstructie.

Als zzp’er zakelijk fietsen

Woon en werk je in de stad? Dan kun je natuurlijk ook fietsen. Dat is ook nog eens gezond! Ook een fiets kun je zakelijk of in privé aanschaffen. Vanaf € 450,- aankoopbedrag mag je de fiets tot je zakelijke vermogen rekenen. Als je je fiets voor meer dan 10% zakelijk gebruikt, kan het verstandig zijn die op je balans te zetten. Zoek de aanvullende voorwaarden uit met je belastingadviseur.

Je kunt je gefietste kilometers ook voor € 0,19 per kilometer aftrekken van de belasting. Dat geldt ook voor woon-werkverkeer. Als je elke dag naar je kantoor fietst, kan dat behoorlijk in je belasting schelen.

Met het Openbaar vervoer

Reis je veel met het openbaar vervoer? Dan is het van belang dat je bijhoudt hoeveel je zakelijk reist. Met een OV-chipkaart is het mogelijk via internet je reisoverzicht op te slaan en te specificeren. Ook kun je ervoor kiezen om te werken met 2 OV-chipkaarten, 1 zakelijk en 1 privé, om het overzichtelijk te houden. Op vervoersbewijzen van het openbaar vervoer wordt 6% btw geheven. Deze kun je terugvragen bij de belastingdienst.