Van VAR naar modelovereenkomst. Heb jij het goed geregeld? Doe de VAR-check!

Ben jij al volledig overgeschakeld van VAR-verklaring naar modelovereenkomst(en)? Doe de VAR-check en je weet met een paar clicks of je je zaakjes goed hebt geregeld.

Van VAR naar modelovereenkomst

Vanaf 1 mei 2016 wordt de VAR-verklaring niet meer verstrekt. Zzp’ers en hun opdrachtgevers moeten nu aan de slag met een modelovereenkomst. Hiermee geef je als zzp’er (of freelancers) aan zelfstandige te zijn en weet je als opdrachtgever dat je geen loonheffing hoeft te betalen over de verdiensten van de freelancer of zzp’er.

Overgangsregeling

Ben je freelancer of zzp’er en werk je nog met een VAR-verklaring? Of ben jij opdrachtgever en moet je nog wennen aan de nieuwe regelgeving? Dat is begrijpelijk. Gelukkig hanteert de Belastingdienst een overgangsregeling, die je de tijd geeft om te schakelen naar modelovereenkomsten, ook wel ‘de nieuwe VAR’ genoemd.

Doe de VAR-check

Om te kijken of je je zaakjes goed geregeld hebt, heeft Even Centraal een handige VAR-check gemaakt. Als freelancers, zzp’er of opdrachtgever weet je met enkele clicks hoe goed je bent voorbereid. En wat je nog moet doen als je nog niet zover bent.