Wat is het juiste moment voor een Arbeidsongeschiktheids-verzekering?

Er is geen juist moment om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te nemen. Maar als ondernemers dan toch kiezen voor een AOV? Dan zijn dit de 6 meest voorkomende momenten.

1. Als je je bedrijf start
Bij de start van je bedrijf kan alles nog. Je hebt nog geen klanten, je belt je netwerk af voor opdrachten, je speelt nog met je tarieven. Kortom: vooruitkijken kun je nog niet. Gelukkig ben je niet alleen. Bij ondernemen horen altijd risico’s. Dus je kunt maar beter doen waar je goed in bent. En waar je plezier aan beleeft.

Één ding is wel zeker: je hebt vaste lasten. Voor je bedrijf, maar ook thuis. Je betaalt elke maand voor je huis. Je blijft eten. En je hebt vervoer nodig. En heb je een gezin? Dan heb je nog meer kosten. Elke maand heb je dus honderden euro’s nodig. Weet jij hoeveel jij elke maand nodig hebt? Dan weet je ook welke omzet je nodig hebt. Voor dat bedrag kun je jezelf verzekeren met een AOV.

Duur? Dat hoeft niet, want je kunt het bedrag altijd hoger of lager maken. Handig voor als je met je onderneming succesvoller wordt, en je vaste kosten ook oplopen. Je kunt ook spelen met de uitkeringsperiode. Wil je bijvoorbeeld maar een paar jaar uitkering krijgen? Dan wordt ook je AOV goedkoper. Je kunt jouw AOV invullen naar je eigen wensen.

2. Als je trouwt of een kind krijgt
Ga je trouwen? Dan krijgt ook je bedrijf er een partner bij. En wat je partner doet, maakt uit voor je bedrijf. Dus ook voor je risico’s. Verliest je partner zijn of haar inkomsten? Dan moet jij misschien wel meer verdienen. Veel ondernemers die trouwen, nemen daarom een AOV. Dat doen veel ondernemers ook als ze kinderen krijgen. Want een kind is niet alleen een droom. Een kind is ook een verantwoordelijkheid. En een kind kost veel geld. En je kunt op een kind niet besparen.

3. Als je een huis koopt
En als je een huis koopt? Ook zo’n belangrijk moment. Je leent tonnen in euro’s. En je betaalt dertig jaar lang elke maand veel geld aan de bank. Daarom kiezen veel ondernemers en huizenkopers voor een AOV. Soms wil de bank dat je een AOV neemt. Want de bank wil dat je jouw hypotheek kunt blijven betalen. Maar vaak kiest een ondernemer er zelf voor.

4. Als je een tijdje ziek wordt, of gewond raakt
Sommige mensen moeten eerst iets meemaken, voordat ze een AOV nemen. Dan komt het ineens dichtbij. Als iemand in de omgeving van de ondernemer ziek wordt, bijvoorbeeld. Of geblesseerd raakt. Dan moet die persoon ineens minder werken. Maak je dat mee? Dan zie je de problemen die daarbij horen. Net zoiets gebeurt als de ondernemer zelf ineens geblesseerd raakt. Misschien niet zwaar gewond, maar wel vervelend genoeg om even rustig aan te moeten doen. Dat zet mensen aan het denken. Veel mensen kiezen op dat moment voor een AOV.

5. Als je bedrijf hard groeit
Groeit je onderneming? Word je steeds drukker met je bedrijf? Dan heb je misschien ook een AOV nodig. Want meer werk, betekent een groter risico. Die kun je eenvoudig afdekken met een AOV. Wat ook vaak gebeurt: je krijgt zelf meer stress. Dat is een risico voor je lichaam. De kans is groter dat je overspannen wordt, of ziek. Dan kun je maar beter een AOV hebben.

6. Waarom niet nu?
Maar waarom zou je wachten? Beter voorkomen dan genezen, toch? Dat is waar een verzekering voor bestaat: Je verzekert je tegen de gevolgen van iets naars. Dat doe je van tevoren, dus niet als het te laat is. Misschien heb je wel bezwaren om het nu te doen. Kun je de premie wel betalen? Of heb je nu wel tijd om het uit te zoeken? Of wil je misschien zelf het risico dragen? Hoe dan ook, wil je weten of je een AOV nodig hebt? Dan moet je een uurtje de tijd nemen. Zet het daarom in je agenda. En spit het uit. Je kunt ook een gratis oriëntatiegesprek aanvragen met de AOV-specialisten van Centraal Beheer.

Hier moet je op moet letten als je een AOV kiest. Om je te helpen, zijn dit de belangrijkste tips.

Meer informatie over AOV