Zakelijk rijden: dit betekent het voor je autoverzekering

Rijd je in een auto van de zaak of gebruik je je privé auto? Wat voor jou als ondernemer het aantrekkelijkst is, hangt af van veel verschillende factoren. Willie van Gurp is Deskaccountmanager bij Centraal Beheer en legt uit welke rol de autoverzekering speelt binnen die keuze.

Het omslagpunt kun je laten doorberekenen door een accountant. Of het aantrekkelijker is om je privé auto te pakken of te rijden in een auto van de zaak is onder meer afhankelijk van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot, hoeveel kilometers je per jaar rijdt en jouw inkomen. Let erop dat de keuze ook gevolgen heeft voor de autoverzekering.

Goed om te weten bij het zoeken naar een geschikte autoverzekering:

1 – Privé of zakelijk: een autoverzekering is een autoverzekering

Als het om een verzekering gaat die autoschade dekt, zijn er altijd 3 ‘smaken’. Of het nu om privé of zakelijk gaat. Ten eerste is er de verplichte WA-verzekering. Ten tweede is er een WA+-verzekering die ook autoschade door inbraak, brand en storm dekt. En er is all-risk, ook bekend als Casco-dekking, die ook onopzettelijk veroorzaakte autoschade en vandalisme verzekert.

2 – Voor een zakelijke autoverzekering betaal je meestal meer premie

Dit heeft ermee te maken dat het risico op autoschade groter is. Een auto die voor zaken wordt gebruikt, legt vaak grotere afstanden af en komt op meer plaatsen dan een auto die privé wordt gebruikt. Denk aan een hovenier of loodgieter die klussen oppakt door het hele land.

Geen dekking van schade aan instrumenten en apparatuur

Stel, al jouw gereedschap is uit je bestelbus gestolen. Een WA+ verzekering dekt inbraakschade aan de bus zelf. Maar voor elke autoverzekering geldt dat schade aan gereedschap, instrumenten en apparatuur niet gedekt is op die verzekering. Wil je die schade ook meeverzekeren? Kies dan voor een aparte zakelijke verzekering: een instrumenten- en apparatuurverzekering.

Een autoverzekering dekt sóms medische kosten van inzittenden

Ook jouw passagiers vallen onder een WA-dekking. En ziektekosten worden gedekt door de zorgverzekering. Maar wanneer je zelf een ongeval veroorzaakt of er geen schuldige valt aan te wijzen, keert de WA-verzekering niet uit. Bovendien vergoedt een ziektekostenverzekering geen uitvaartkosten of blijvende invaliditeit. In dat geval kan een inzittendenverzekering (Ongevallen inzittendenverzekering of Schadeverzekering voor Inzittenden) uitkomst bieden. Je krijgt dan een maximum bedrag uitgekeerd wanneer jijzelf of je meerijder door een ongeval blijvend invalide raakt of komt te overlijden.

Ook handig:  een pechhulpverzekering

Met een pechhulpverzekering profiteer je van 24 uurs-hulp bij autopech. Je auto wordt gerepareerd of je krijgt direct vervangend vervoer.

Voordat je een auto koopt, is het verstandig om goed na te denken over de autoverzekering en het risico van autoschade. Het komt nog regelmatig voor dat mensen ons vanuit de garage bellen om een (voorlopige) verzekering af te sluiten.