Zzp en zakelijk rijden: dit moet je weten

Koop je zakelijk een auto, of is privé verstandiger? Kun je beter leasen of een auto huren? Even Centraal zet de voordelen en nadelen voor zzp’ers op een rij.

Auto op de zaak of privé

Je kunt ervoor kiezen om privé een auto te kopen, maar je kunt deze ook op naam van de zaak zetten. In het laatste geval is het voordeel dat je de btw mag afschrijven. Over het aankoopbedrag van de auto. Maar ook over kosten van tanken, verzekeren en reparaties. Let op: bewaar alle bonnetjes en betaal met je zakelijke rekening, als bewijs voor de fiscus.

Rijd je met de zakelijke auto meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan betaal je daarover bijtelling. In dat geval kan het verstandig zijn een hybride of elektrische auto aan te schaffen, dan profiteer je van een lagere bijtelling en meer belastingvoordelen. Ben je veel onderweg, houd er dan rekening mee dat de actieradius – de afstand die je met een volle accu af kunt leggen – per model fors kan verschillen.

Wanneer koop ik een auto privé?

Een auto in privé is interessant als je minder belasting over je bedrijfswinst wilt betalen. Per gereden zakelijke kilometer mag je 0,19 euro aftrekken. Pas op dat je niet te veel zakelijk rijdt met de privé-auto, want dan beschouwt de Belastingdienst de auto als bedrijfsauto. Over de aankoop van de auto mag je geen btw afschrijven. Over andere kosten wel, zolang je via een rittenadministratie kunt aantonen welke kosten privé en welke zakelijk waren. Stel je rijdt 10.000 kilometer per jaar waarvan 8.000 zakelijk, dan mag je 80% van de onkosten terugvragen. Houd je geen rittenadministratie bij dan is er nog een andere mogelijkheid.

Je mag alle btw over de gemaakte kosten voor gebruik en onderhoud afschrijven, maar moet om te compenseren 1,5% van de cataloguswaarde van de auto (de nieuwwaarde inclusief bpm en btw) aangeven als verschuldigde btw.

Wanneer jouw gemaakte kosten (en dus je btw) hoger zijn dan 1,5% van de cataloguswaarde, houd je geld over. Is dit niet het geval, dan is het beter om dit niet te doen. Houd dan voortaan wel een goede kilometerregistratie bij!

Privé kopen is meestal aantrekkelijker wanneer de werkelijke autokosten lager zijn dan de bijtelling – het zogeheten omslagpunt.

Wanneer lease ik een auto?

Wil je geld vrijhouden voor andere grote uitgaven, dan kan lease een optie zijn. Voor zzp’ers, die meestal nog geen jaarrekeningen kunnen overleggen, ontstaan er steeds meer mogelijkheden op leasegebied. Bij lease betaal je een vast bedrag per maand en weet je dus precies waar je aan toe bent.

Bij lease heb je een keuze tussen “operational lease”, waarbij de maatschappij eigenaar blijft van de auto, en “financial lease”. Daarbij word je als gebruiker uiteindelijk eigenaar van de auto.

Daarnaast bestaat de keuze tussen zakelijk leasen en privélease. Ook over een zakelijke lease-auto betaal je bijtelling wanneer je hem privé gebruikt. Wanneer je privé leaset en je rijdt ook zakelijke kilometers, dan mag je ook 0,19 cent aftrekken van de winst.

Een bijkomend voordeel bij operational lease is dat je je niet druk hoeft te maken over de verzekering en wegenbelasting. Alleen de brandstofkosten zijn voor eigen rekening.

Of huur je een auto?

Heb je zelden of af en toe een auto nodig voor zakelijk gebruik, dan kan huren een uitkomst zijn. Er zijn meer dan voldoende reguliere verhuurbedrijven waar je een dag of langer een auto op maat kunt huren. Ook komen er steeds meer andere flexibele vervoersmogelijkheden op de markt. Denk bijvoorbeeld aan Greenwheels, waar je een deelauto kunt huren. Of aan SnappCar, waarmee je van particulieren een auto kunt huren wanneer het jou uitkomt. Niet de hoge maandlasten, wel het vervoer. De kosten zijn ook aftrekbaar van de belasting.

Hulp nodig bij de financiering rondom je bedrijf? Download de minigids ’je bedrijf financieren’. Vul hier je gegevens in. Je ontvangt een link in je mail, waarmee je de minigids kunt downloaden.